Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» Том 14, №3, 2021

Вернуться к номеру

Створення рекомендацій щодо втручання iPhone 12 в роботу імплантованих серцевих приладів

Reference: Nadeem F., Nunez Garcia A., Cao Т.Т., Wu M. Magnetic Interference on Cardiac Implantable Electronic Devices From Apple iPhone MagSafe Technology. J. Am. Heart Assoc. 2021 Jun 15. 10(12). e020818
Подальші докази того, що потужні магніти в деяких моделях Apple iPhone можуть впливати на серцеві імплантовані електронні пристрої (СІЕП), продовжують повідомляти під час невеликого дослідження, результати якого також дозволяють припустити, що деякі пристрої є більш сприйнятливими, ніж інші. 
IPhone 12 Pro Max з технологією MagSafe перешкоджав роботі СІЕП, імплантованих трьом пацієнтам, які потрапили до лабораторії електрофізіології, та восьми з 11 імплантованих кардіовертер-дефібриляторів (ІКД) та кардіостимуляторів (72,7 %), які все ще перебували в оригінальній упаковці.
Результати, опубліковані в «Журналі Американської асоціації серця», узгоджуються з широко відомим звітом одного пацієнта, опублікованим у лютому цього року, та свідченнями інших користувачів щодо електромагнітних перешкод для фітнес-браслетів та електронних сигарет.
Технологія MagSafe підтримує бездротову зарядку й оптимізована за допомогою кільцеподібного масиву магнітів. Дослідниками було встановлено, що, хоча було показано, що активація режиму магніту відбувається в СІЕП при дії магнітного поля до 10 гаусів, напруженість поля iPhone 12 Pro Max може бути більше 50 градусів при прямому контакті.
«Якщо це стане стандартом для багатьох нових смартфонів або якщо компанії почнуть використовувати сильніші магніти... тоді ми побачимо все більше і більше цих взаємодій приладів та їх користувачів», — повідомив сайту theheart.org|Cardiology Medscape старший автор Майкл Ву, доктор медицини, Університет Брауна, Провіденс, Род-Айленд (США).
У травневому консультативному висновку щодо взаємодії цих пристроїв Американська адміністрація з питань харчових продуктів і медикаментів (FDA) також застерегла, що кількість побутової електроніки з сильними магнітами з часом збільшилася.
Здається, що ця тенденція вже триває. В лютневому номері Forbes було повідомлено, що батареї MagSafe будуть вдосконалюватися в рамках оновлення iPhone 13, а Bloomberg повідомив, що перед щорічною конференцією розробників Apple було анонсовано, що вони зараз працюють над оновленням версії MagSafe для підтримки бездротової зарядки для свого iPad. MagSafe раніше не використовувався в iPad.
Незважаючи на те, що корпорація Apple визнала, що iPhone 12 містить більше магнітів, ніж попередні моделі iPhone, вона також повідомила, що не очікує зростання ризику магнітних перешкод для медичних пристроїв порівняно з попередніми моделями iPhone. Компанія створила сторінку, на якій спеціально були опубліковані попередження про можливість взаємодії та поради споживачам тримати аксесуари iPhone та MagSafe на відстані більше 15 см (6 дюймів) від медичних пристроїв. Для IPhone більш старшого покоління не було виявлено цього ризику; при цьому був зареєстрований лише один випадок перешкод від iPhone 6 та Apple Watch у 1352 тестуваннях за участю 148 пацієнтів із СІЕП від чотирьох різних виробників.
У цьому дослідженні режим реверсії магніту спрацьовував в усіх трьох пацієнтів, коли iPhone Pro Max був розміщений на шкірі над пристроєм. Телефон заблокував терапію тахікардії в апаратах Medtronic Amplia MRI Quad CRT-D та Abbott 1231-40 Fortify VR. Однак пристрій Boston Scientific V273 Intua CRT-P «виявився менш сприйнятливим, оскільки нам вдалося викликати лише тимчасовий асинхронний темп, але стійкої реакції магніту на iPhone 12 Pro Max була відсутня», зазначили Ву та його колеги.
Серед 11 випробуваних СІЕП ex vivo розміщення iPhone 12 Pro Max безпосередньо над упаковкою пристрою заблокувало тахітерапію приладів Medtronic’s Visia AF MRI ICD та Abbott’s Fortify Assura DR ICD та їх Ellipse DR ICD. Телефон також призвів до асинхронної стимуляції в кардіо-стимуляторах Azure від Medtronic, МРТ Advisa та Adapta, а також у кардіостимуляторі Abbott’s Assurity MRI. Ву також повідомив, що прилади Boston Scientifiс «виявилися менш сприйнятливими, оскільки ми не зафіксували чіткі магнітні перешкоди» в роботі Dynagen ICD, Emblem MRI S-ICD або кардіостимулятора Accolade MRI. Відзначалася тимчасова асинхронна стимуляція, але жодної стійкої реакції в кардіостимулятора U125 Valitude цієї компанії не було.
Дослідники виявили, що при роботі Medtronic Visia AF MRI ICD iPhone 12 Pro Max зміг спрацьовувати в режимі реверсії магніту на відстані до 1,5 см (0,6 дюйма) від передньої частини пристрою ex vivo. Ву зазначив, що різниця у відгуку магніту на iPhone 12 Pro Max між різними пристроями, ймовірно, пов’язана з різною чутливістю магніту за даними датчика Холла, оскільки всі пристрої були сприйнятливими до стандартного кільцевого магніту. Наприклад, для роботи кардіостимулятора Accolade MRI від Boston Scientific, згідно з інструкцією до виробу, потрібен магніт сильніше за 70 градусів для активації режиму магніту.
«Навіть незважаючи на це, іноді за допомогою нашого тесту ми змогли викликати коротку реакцію, — повідомив він. — Відповідь не така тривала, як у пристроїв деяких інших виробників, але, враховуючи невеликий обсяг вибірки, я можу лише припустити, що таке можливо. Але ми завжди хочемо офіційного дослідження в самій корпорації чи інших агентствах, які повинні насправді визначити, який виробник постачає найбільш сприйнятливі пристрої».
Щодо того, чи повинні виробники сьогодні створювати СІЕП, менш сприйнятливі до сильніших магнітів, Ву сказав, що такий підхід ще варто вивчати, однак він бачить у цьому як плюси, так і мінуси. Хоча магніти в побутових пристроях можуть заважати рятувальним апаратам, магніт також є дуже корисним у певних медичних закладах, наприклад, як швидкий спосіб забезпечити стимуляцію, не турбуючись про шум електрокаутера під час операції, або для того, щоб деактивувати дефібрилятор, якщо шум призводить до невідповідного імпульсу.
«Все це вимагає капітального ремонту багатьох пристроїв, і я гадаю, це ще варто вивчати, особливо тепер, коли багато пристроїв використовують бездротовий зв’язок, Bluetooth та інші комунікаційні технології», — сказав він. Незважаючи на те, що це невелике дослідження, за словами Ву, воно наводить багато даних щодо найбільш доступних пристроїв і надає клінічні наслідки, враховуючи, що люди часто кладуть свої смартфони в нагрудну кишеню. «Цей звіт підкреслює важливість інформованості населення щодо взаємодії між СІЕП та нещодавно випущеною моделлю смартфона з можливістю магнітної зарядки», — підсумували Ву та його колеги.
Автори матеріалу спробували зв’язатись із корпорацією Apple та отримати коментарі, але на час публікації жодної офіційної відповіді від корпорації не надходило.
Переклад О. Торбас


Вернуться к номеру