Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал "Гастроэнтерология" Том 55, №2, 2021

Вернуться к номеру

Стан IgG4-позитивних плазматичних клітин у слизовій оболонці товстої кишки при запальних захворюваннях кишечника

Авторы: Тарасова Т.С., Сімонова О.В., Гайдар Ю.А.
ДУ «Інститут гастроентерології НАМН України», м. Дніпро, Україна

Рубрики: Гастроэнтерология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета: вивчення стану IgG4-позитивних плазматичних клітин у слизовій оболонці товстої кишки у пацієнтів з неспецифічним виразковим колітом (НВК) та хворобою Крона (ХК).
Матеріали та методи. Нами було обстежено 40 пацієнтів із запальними захворюваннями кишечника (ЗЗК) віком від 19 до 60 років, у середньому (38,50 ± 2,23) року, з них 30 хворих на НВК і 10 хворих на ХК. Діагноз у всіх було встановлено з урахуванням результатів ендоскопічного та гістологічного обстежень. Ступінь тяжкості НВК визначався за індексом Мейо: легкий — 3–5 балів, середній — 6–10 балів і тяжкий — 11–12 балів. Усім пацієнтам було виконано ендоскопічне обстеження кишечника із взяттям біопсії для подальшого гістологічного дослідження й імуногістохімічне забарвлення для виявлення тканинного IgG4. Експресію IgG4 визначали за допомогою імуногістохімічного забарвлення моноклональними антитілами (Rabbit anti-human IgG4 monoclonal antibody — Clone EP138 Spain) відповідно до інструкції з експлуатації. Для кожного зразка оцінювали 3–5 предметних стекол і визначали середню кількість IgG4-позитивних клітин на полі високої потужності (HPF). Наявність менше 10 забарвлених клітин вважалася негативною, 10 і більше клітин — IgG4 позитивний результат.
Результати. Серед 40 обстежених пацієнтів позитивний результат на наявність тканинного IgG4 (≥ 10 клітин у полі зору) виявлена у 13 пацієнтів, що становить 32,5 %, у 7 пацієнтів кількість IgG4 становила 3–5 клітин у полі зору (17,5 %), у 20 пацієнтів IgG4 не виявлено, що дорівнює 50 %. Серед пацієнтів із НВК 12 хворих (40 %) мають позитивний результат тканинного IgG4, серед хворих на ХК ця цифра — 1 хворий (10 %), що дає нам можливість стверджувати, що при НВК підвищений тканинний IgG4 трапляється в 4 рази частіше. Хворі на НВК, які мають позитивний тканинний IgG4, за індексом Мейо розподіляються так: середній ступінь тяжкості захворювання визначається у 10 (45,4 %) пацієнтів, тяжкий ступінь — у 2 (40 %). З огляду на наведені дані можна зробити висновок, що при середньому ступені тяжкості НВК позитивний тканинний IgG4 трапляється в 1,1 раза частіше, ніж при тяжкому. Серед хворих з легким ступенем тяжкості позитивний тканинний IgG4 не визначався. З урахуванням невеликої вибірки ці дані потребують подальшого вивчення.
Висновки. Отже, виявлені дані дозволяють нам стверджувати, що при НВК позитивний тканинний IgG4 трапляється в 4 рази частіше, ніж при ХК, що дає можливість використовувати цей показник для диференціальної діагностики між неспецифічним виразковим колітом і хворобою Крона. Також виявлено, що при розподілі хворих на НВК за ступенем тяжкості позитивний тканинний IgG4 трапляється в 1,1 раза частіше при середньому ступені тяжкості, ніж при тяжкому.


Вернуться к номеру