Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал "Гастроэнтерология" Том 55, №2, 2021

Вернуться к номеру

Фітотерапія в лікуванні захворювань печінки та жовчного міхура: чому це сьогодні актуально?

Авторы: Тетяна Чистик

Рубрики: Гастроэнтерология

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати

На сьогодні COVID-19 розглядається як системне захворювання з порушенням функції імунної системи, ураженням в першу чергу легенів, а також серця, нирок, кишечника і печінки. Встановлено, що в пацієнтів з хронічними захворюваннями печінки (ХЗП) спостерігається підвищений ризик виникнення більш тяжкої форми COVID-19. Зокрема, пацієнти з неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП) більш сприйнятливі до пошкодження печінки внаслідок SARS-CoV-2 і мають більш тяжкий перебіг коронавірусної інфекції. Прийом лікарських препаратів при COVID-19 може викликати медикаментозно-індуковане ураження печінки і посилювати вже наявну НАЖХП та інші хронічні захворювання печінки.
З огляду на це важливе місце в лікуванні захворювань печінки, особливо в умовах пандемії COVID-19, повинні займати препарати, що мають гепатотропну активність, поліпшують функції печінки та відновлюють гепатоцити. Серед цих препаратів привертає увагу фітопрепарат Лів.52®, до складу якого входять деревій, цикорій, касія західна, паслін чорний, каперці колючі, терміналія аржуна, тамарикс гальський і оксид заліза. Завдяки комплексному складу Лів.52® реалізує гепатотропну, антитоксичну, протизапальну, жовчогінну, антиоксидантну, антианорексичну дію, що дозволяє значно поліпшити стан пацієнтів, які страждають на ХЗП, зменшити ризик тяжкого перебігу COVID-19 і відновити стан печінки після медикаментозного лікування коронавірусної інфекції.
19–20 травня в Києві відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю «Первинна медична допомога — основна складова охорони здоров’я України (до Всесвітнього дня сімейного лікаря)», в рамках якої розглядалися найважливіші питання надання первинної медичної допомоги в Україні, діагностика та лікування неінфекційних захворювань, інфекцій сечовивідних шляхів і захворювань печінки.
З доповіддю «Фітотерапія в лікуванні захворювань печінки та жовчного міхура: чому це сьогодні актуально?» виступила начальник кафедри військової терапії Української військово-медичної академії, доктор медичних наук, професор Галина Василівна Осьодло.
На початку свого виступу професор зазначила, що захворювання гепатобіліарної системи — це актуальна проблема сучасної медичної практики. Це зумовлено значним поширенням хронічної дифузної патології печінки та викликами сьогодення, пов’язаними з COVID-19. Також вона повідомила про можливі ланки патогенезу ураження печінки при COVID-19. SARS-CoV-2 може чинити пряму цитотоксичну шкідливу дію на гепатоцити, що пов’язано з наявністю в них ангіотензинперетворюючого рецептора 2, який вірус SARS-CoV-2 використовує для проникнення у клітину. Крім того, одним із механізмів пошкодження печінки може бути системна запальна реакція, обумовлена надмірною імунною відповіддю, викликаною вірусом. Гіпоксія й ішемія внаслідок таких ускладнень, як респіраторний дистрес-синдром, синдром системної запальної відповіді та поліорганна недостатність, також можуть викликати ішемічне ураження печінки. Важливу роль у пошкодженні печінки відіграє і тривалий прийом лікарських препаратів, що викликають медикаментозно-індуковане пошкодження гепатоцитів.
Далі професор перейшла до гепатобіліарних розладів і звернула увагу на те, які печінкові прояви мають місце при COVID-19. Пошкодження печінки у пацієнтів з коронавірусною інфекцією проявляється підвищенням білірубіну, печінкових ферментів (АлАТ, АСТ, лужної фосфатази), подовженням протромбінового часу. Серед гастроінтестинальних розладів поруч з еметичним синдромом у вигляді нудоти, блювання досить часто в пацієнтів як у ковідний, так і в постковідний період має місце відсутність апетиту — анорексія. Це підтверджується результатами клінічних досліджень, у 18 з яких повідомлялося про втрату апетиту у пацієнтів, які перенесли COVID-19, в 32 — про нудоту/блювання, в 58 — про діарею і в 12 — про біль у животі. Поширеність в дослідженнях нудоти/блювання становила 10,2 %, діареї — 12,5 %, болю/дискомфорту в животі — 9,2 %. Поширеність анорексії становила 26,8 %, а в деяких дослідженнях досягала 41 %. Тому це актуальна проблема сьогодення. 
У дослідженні COVOCA доведений вплив хронічної хвороби печінки на внутрішньолікарняну смертність при COVID-19. Фонові ХЗП, особливо в середньотяжкій стадії, значно погіршують прогноз захворювання госпіталізованих пацієнтів. Це пояснюється ключовою роллю печінки в біосинтезі молекул, що беруть участь в коагуляційному балансі та в запальній реакції. 
Ожиріння та неалкогольний стеатогепатит є ще однією пандемією третього тисячоліття в розвинених країнах, населення яких віддає перевагу високожировій дієті. Неалкогольний стеатогепатит також збільшує ризик тяжкого перебігу COVID-19. У метааналізі 2020 року, що включав 8 досліджень, був показаний взаємозв’язок неалкогольної жирової хвороби печінки і тяжкої форми COVID-19 незалежно від ожиріння. При цьому ризик тяжкого перебігу коронавірусної інфекції підвищувався в 2,4 раза.
Далі доповідач підкреслила, що печінка і жовчовивідні шляхи — це єдина гепатобіліарна система. Печінка знешкоджує чужорідні речовини, регулює метаболічні процеси, задовольняє енергетичні потреби організму, бере участь в процесі кровотворення. Жовч виконує видільні функції печінки, регулює процеси травлення. Захворювання печінки часто супроводжуються порушенням роботи жовчовивідних шляхів. Для відновлення функції печінки та жовчовивідних шляхів, запобігання тяжкому перебігу COVID-19 необхідне застосування препаратів, які впливають на гепатобіліарну систему, печінку і жовчовивідні шляхи. Серед них доведену ефективність і безпечність має фітопрепарат Лів.52® — всесвітньо визнаний експерт з охорони здоров’я печінки та жовчного міхура.
Лів.52® — препарат рослинного походження, що має унікальний багатокомпонентний склад. До його складу входять: Capparis spinosa (каперці колючі) — 65 мг, Cichorium intybus (цикорій звичайний) — 65 мг, Mandur shasma (заліза оксид) — 33 мг, Solanum nigrum (паслін чорний) — 32 мг, Terminalia arjuna (терміналія аржуна) — 32 мг, Cassia occidentalis (касія західна) — 16 мг, Achillea millefolium (деревій звичайний) — 16 мг, Tamarix gallica (тамарикс гальський) — 16 мг. Кожен із компонентів потенціює та доповнює дію іншого, забезпечуючи комплексну дію препарату. В сукупності всі компоненти Лів.52® нормалізують роботу печінки, чинять гепатотропну і протизапальну дію, покращують видільну функцію, викликаючи жовчогінний і діуретичний ефект. Завдяки спазмолітичній, вітрогінній та аналгетичній дії Лів.52® може використовуватися як симптоматична терапія, за рахунок реалізації антитоксичного й антисептичного ефекту — запобігати можливим ускладненням.
Основними показаннями до призначення препарату Лів.52® є хронічні гепатити, цироз печінки в компенсованій і субкомпенсованій стадіях, запалення жовчовивідних шляхів, порушення виділення жовчі і жирового обміну, зловживання алкоголем, тривале застосування ліків, прискорення одужання після тяжких захворювань і операцій. Професор звернула увагу на анорексію, оскільки не всі препарати гепатотропного ряду мають таке показання. А з огляду на те, що 40 % пацієнтів у ковідний період страждають від відсутності апетиту, ця інформація є дуже корисною. Курс лікування залежить від характеру та перебігу захворювання. Рекомедована доза Лів.52® пацієнтам від 14 років становить 2 таблетки 3 рази на добу, у віці від 6 до 14 років — 1 таблетку 3 рази на добу. Лів.52® — це фармакоекономічно вигідний препарат: 1 день лікування коштує 11 грн.
Лів.52® був створений у 1955 році і вже протягом 65 років застосовується приблизно в 65 країнах світу. За цей час було проведено понад 300 клінічних досліджень, які підтвердили ефективність і безпечність Лів.52®. Лів.52® — перший мультикомпонентний рослинний препарат з гепатотропними властивостями, визнаний регуляторними органами як лікарський засіб. Він зареєстрований як безпечний і ефективний препарат Intercantonal Office for the Control of Medicines в Швейцарії. Американська ботанічна рада включила Лів.52® як один із 13 фітопрепаратів до свого керівництва. У 2013 році Лів.52® був включений в Книгу рекордів LIMCA як рослинний препарат, що найбільш часто продається в Індії.
Лів.52® чинить багатогранну дію на печінку та жовчовивідні шляхи. Для печінки Лів.52® сприяє відновленню гепатоцитів, зменшує дегенеративні, жирові та фіброзні зміни, підсилює внутрішньоклітинний обмін, регулює рівень плазмових білків крові, зменшуючи прояви дисліпідемії, знижує показники білірубіну та лужної фосфатази. Для жовного міхура Лів.52® покращує колоїдні властивості жовчі, запобігає утворенню жовчних каменів, покращує скоротливу функцію жовчного міхура, поліпшує процеси травлення та засвоєння їжі. При цьому Лів.52® не чинить естрогеноподібну дію, не пригнічує ферментну систему Р450, сприяє виведенню ацетальальдегіду з організму. Лів.52® має антивірусний ефект.
У 2004 році S.A. Kolhapure et al. був проведений метааналіз LIMAS, який включав 50 клінічних досліджень (фаза III), що оцінювали ефективність і безпечність застосування Лів.52® при інфекційному гепатиті А. Ці дослідження були проведені протягом 30 років із середньою тривалістю застосування фітокомплексу 6,62 місяця. У зазначених дослідженнях взяли участь 4490 пацієнтів, із них 233 дитини.
За результатами цього мета-аналізу, на тлі застосування препарату значно поліпшувалися біохімічні показники (білірубін, АСТ, АлАТ, лужна фосфатаза) порівняно з групою осіб, які отримували плацебо. Крім того, у групі пацієнтів, які приймали Лів.52®, порівняно з групою осіб, які отримувала плацебо, відзначалося скорочення періоду захворювання гепатитом А на 68 %.
Кумулятивний аналіз даних в LIMAS показав, що Лів.52® є безпечним і ефективним засобом для лікування гепатиту А. Його прийом супроводжувався поліпшенням клінічних і біохімічних параметрів, а також високозначущим скороченням тривалості захворювання. У жодному з 50 досліджень, включених до метааналізу, не виявлялося вираженої побічної дії Лів.52®. Всі пацієнти ретельно дотримувалися рекомендацій лікаря, що свідчило про їх прихильність до лікування. Препарат добре переносився. 
У порівняльному дослідженні S.G. Maty (2015 р.) оцінювалася ефективність Лів.52® та урсодезоксихолевої кислоти (УДХК) при неалкогольній жировій хворобі печінки. У дослідженні взяли участь 35 пацієнтів віком від 18 до 65 років. Клінічні обстеження стану пацієнтів повторювалися кожні 4 тижні протягом 12 тижнів, біохімічні дослідження — через 12 тижнів. Пацієнти приймали Лів.52® по 2 таблетки 3 рази на день, УДХК — по 600 мг 3 рази на день. Курс лікування становив 12 тижнів.
Результати дослідження продемонстрували переважаючу ефективність препарату Лів.52® порівняно з УДХК щодо усунення еметичного синдрому: зменшення нудоти і блювання становило 100 і 75 % відповідно. Така ж тенденція відзначалася щодо зменшення гепатомегалії — 38 і 24 %, загального поліпшення симптоматики — 100 і 88 % відповідно. Завдяки лікуванню відзначалося також поліпшення біохімічних та ультрасонографічних показників в обох групах лікування.
Професор зазначила, що при COVID-19 можливе медикаментозне ураження печінки. Потенційно гепатотоксичними є гідроксихлорохін, антибіотики, противірусні препарати та парацетамол. У звіті з Бразилії, який підготували M.B. Falcão et al. (2020), описана пацієнтка з пневмонією, викликаною SARS-CoV. Після прийому двох доз (800 мг) гідроксихлорохіну було відзначено 10-кратне збільшення активності амінотрансфераз та її зниження до нормального рівня після припинення прийому препарату. Автори припустили, що застосування більш високих доз гідроксихлорохіну може призводити до лікарського пошкодження печінки при COVID-19. І хоча сьогодні в стандартах лікування хворих на COVID-19 гідроксихлорохін відсутній, необхідно пам’ятати про інші гепатотоксичні сполуки. 
Завдяки гепатотропній дії Лів.52® забезпечує зниження гепатотоксичності, викликаної прийомом лікарських препаратів. Так, в дослідженні K.S. Kulkarni було показано, що застосування парацетамолу у щурів протягом 4 тижнів викликає виражене посилення активності АлАТ і зниження активності Na+-К+-АТФ-ази в печінці, що свідчить про пошкодження гепатоцитів і підтверджується дистрофічними та некротичними змінами при гістоморфологічному дослідженні. Зазначені зміни отримали зворотний розвиток в результаті одночасного введення парацетамолу і Лів.52® в дозі 750 мг/кг маси тіла протягом 28 днів. Відновлення рівня Nа+-К+-АТФ-ази і АлАТ, а також обмеження поширення пошкоджень печінки у тварин, які отримували Лів.52®, підтверджують гепатотропну дію препарату. Ймовірно, саме за рахунок нормалізації Nа+-К+-АТФ-ази здійснюється регенерація гепатоцитів і стабілізація клітинних мембран.
Таким чином, фітотерапія захворювань гепатобіліарної системи сьогодні є актуальною, оскільки фонові захворювання печінки погіршують прогноз при COVID-19, а неалкогольна жирова хвороба є передвісником тяжкого ступеня коронавірусної хвороби. У період пандемії значно підвищується ризик медикаментозно-індукованого ураження гепатоцитів, обумовленого прийомом пацієнтами значної кількості гепатотоксичних ліків, а фітокомплекс Лів.52® чинить підтверджений захисний вплив. Слід відзначити високу частоту анорексії та еметичного синдрому під час COVID-19 і в постковідному періоді, що можуть корегуватися за допомогою Лів.52®. При цьому супутні захворювання жовчовивідних шляхів, які часто супроводжують хронічні хвороби печінки, також піддаються корисному впливу фітокомплексу.


Вернуться к номеру