Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал "Гастроэнтерология" Том 54, №4, 2020

Вернуться к номеру

Показники обміну біоелементів металів при виразковій хворобі

Авторы: Заячук В.М., Приймак Н.Р., Заячук М.В.
Лікувально-діагностичний центр професора Литвинця, м. Івано-Франківськ, Україна

Рубрики: Гастроэнтерология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета: зіставити та оцінити окремі клінічні показники — рівень гемоглобіну (Нb), концентрації мікроелементів заліза, цинку, міді периферичної крові та їх балансу (надходження, виведення, утримання) у хворих на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки.
Матеріали та методи. Вивчення рівня Нb проведене у 124 хворих, дослідження мікроелементного складу крові — у 10 хворих із базовим лікуванням (дієта, антациди, атропін) і у 14 хворих із додатковим застосуванням біотичних доз оригінальних органічних солей мікроелементів металів (казеїнати: цинку — 0,0143, міді — 0,0127, марганцю — 0,0111, кобальту — 0,0006, лактату заліза — 0,0079 і аспарагінату магнію — 0,0868) тричі на день впродовж 21 дня медикаментозної терапії. Балансові дослідження обміну біоелементів проведені аналогічно по 10 осіб у кожній групі. Контрольну групу становили 14 здорових осіб. Рівні заліза, цинку, міді цільної крові, їжі та біологічних субстратів вивчалися за допомогою атомно-абсорбційної спектрометрії.
Результати. При загостренні виразкової хвороби дванадцятипалої кишки зниження Нb до 130 г/л і нижче спостерігалось у 30 із 124 хворих (24,2 %). У здорових осіб рівні заліза, цинку і міді становили (7,811 ± 0,158) ммоль/л, (0,175 ± 0,006) ммоль/л та (12,241 ± 0,627) мкмоль/л відповідно. У хворих на виразкову хворобу в обох групах вони були приблизно однакові — (7,815 ± 0,099) ммоль/л (р > 0,1), (0,134 ± 0,004) ммоль/л (р < 0,001) та (23,350 ± 2,281) мкмоль/л (р < 0,001). Виявлені зміни мікроелементного складу периферичної крові були б неповними без даних про від’ємний баланс заліза, цинку та міді при загостренні виразкової хвороби. Результати вказують, що 21-денне стаціонарне лікування не усуває порушень мікроелементного гомеостазу периферичної крові та їх балансу в організмі хворих на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки, при тому що їх надходження з їжею було вірогідно нижчим, ніж у здорових осіб. Тенденція реципрокних змін у рівнях зниженої концентрації цинку цільної крові та підвищеного вмісту в ній міді при загостренні виразкової хвороби підтверджується позитивною динамікою балансу обміну заліза й цинку при лікуванні біотичними дозами солей мікроелементів із найбільш вираженим виведенням мікроелемента міді. 
Висновки. Загострення виразкової хвороби дванадцятипалої кишки супроводжується порушенням мікроелементного складу крові та його балансу, що вказує на стан полібіоелементного дефіциту. Короткострокове, 21-денне базове лікування не усуває цих змін. Застосування біотичних доз оригінальних солей мікроелементів металів призводило до більш повних ознак нормалізації їх обміну, а тому є доцільним і водночас безпечним.


Вернуться к номеру