Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» Том 13, №4, 2020

Вернуться к номеру

Шановні читачі!

От як майже непомітно прожили ми півроку з карантином із приводу коронавірусу. Навіть непомітно минуло літо і прийшла активна осіння пора. Зрозуміло, що для нас, медиків, це був період активної діяльності. За цей час світ дуже змінився, і для нас, редакції професійного журналу, теж змінилося дуже багато. Професійне навчання повністю перейшло в Інтернет. Ми почали звикати до інтернет-конференцій, інтернет-курсів, інтернет-екзаменів тощо. В Інтернеті пройшов черговий європейський конгрес кардіологів, в Інтернеті буде організовано Національний конгрес кардіологів України. Для наступного номеру ми підготуємо матеріали як європейського, так і Національного конгресу кардіологів. Поточний номер журналу ми намагалися підготувати до національного конгресу: ми помістили переклад позиційної статті Європейського товариства гіпертензії щодо ведення артеріальної гіпертензії у вагітних, особливо перед пологами, під час і після пологів. Із цього приводу ми отримуємо завжди багато запитань, тому що ця проблема дуже мало висвітлюється у вітчизняній літературі. За моєю суб’єктивною оцінкою, ця позиційна стаття – один з найкращих документів, присвячених цій важливій проблемі, який можна використовувати як керівництво у своїй роботі. Також багато запитань викликає проблема хронотерапії при артеріальній гіпертензії. Існує досить різноманітна література, присвячена цій проблемі, але окремо стоять роботи групи з університету м. Віго (Іспанія) під керівництвом Ернана Ерміди, які дуже наполегливо демонструють більш потужний потенціал вечірнього призначення препаратів (що називають хронотерапією) порівняно зі звичайним режимом призначення антигіпертензивних препаратів. У цьому номері ви дізнаєтеся про наш власний досвід застосування хронотерапії, і він показує, що властивості препарату можуть мати більше значення, ніж власне час його прийому.

Як зазвичай, у номері, крім статей і оглядів, ви побачите спеціально підготовлений до конгресу кардіологів дайджест новин, а також клінічний –випадок.

Ми чекаємо на ваші конструктивні зауваження, ідеї, статті, клінічні випадки. Бажаємо вам здоров’я, професійних успіхів, наснаги та гарного настрою, незважаючи на продовження карантину.

З найкращими побажаннями,

Юрій Сіренко



Вернуться к номеру