Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» №2 (64), 2019

Вернуться к номеру

Шановні читачі!

В Україну нарешті прийшли справжня весна й тепло. У нашій роботі весняний сезон завжди супроводжується зростанням захворюваності й збільшенням кількості звернень до закладів охорони здоров’я. Але все одно на весняний період припадає найбільше піднесення настрою, зростає працездатність, тож очікуємо на краще. Сподіваюсь, є на що.

У березні відбувся один із так званих великих кардіологічних конгресів — щорічний конгрес Американської колегії кардіологів. Серед цікавих для нашої редакції моментів найбільш важливим було оприлюднення нових рекомендацій Американської колегії кардіологів і Американської асоціації серця з первинної профілактики серцево-судинних захворювань. Багато медичних інформаційних сайтів нашої країни переклали прес-реліз щодо оприлюднення цих рекомендацій (хто українською мовою, а хто російською) і підписалися під ним. Ми вважали за потрібне максимально чітко довести до наших читачів суть документа, тому вирішили перекласти офіційну скорочену версію в таблицях і рисунках. На жаль, не маємо можливості розмістити на сторінках нашого журналу повний тест цього дуже детального документа (98 сторінок), але ми зробили максимально можливе. Читайте, думайте, використовуйте у своїй практиці.

Не можу обійти стороною ще один переклад, розміщений у цьому номері журналу. Це, так би мовити, вибір редакції. Не секрет, що в нашій країні дуже популярна так звана народна медицина, яка насправді не має жодного стосунку до реальної народної медицини. Я маю на увазі бажання пацієнтів і частини наших колег відійти від сучасної фармакотерапії й застосовувати харчові добавки, модні екстракти, якісь трав’яні суміші тощо. Наші італійські колеги зробили чудовий всеохопний огляд наукових доказів щодо реальної ефективності таких засобів із найбільш ймовірним клінічним ефектом. Я вважаю, що цей огляд буде корисний усім лікарям, які мають справу з пацієнтами з підвищеним артеріальним тиском.

Також у номері ви знайдете традиційні наукові статті, огляди й дайджест найбільш цікавих новин стосовно артеріальної гіпертензії й серцево-судинної профілактики. Ми працюємо для вас. Чекаємо на ваші конструктивні зауваження, коментарі, клінічні випадки, огляди й наукові статті.

Запрошуємо вас взяти участь у нашій традиційній щорічній конференції, що відбудеться 29–30 травня у м. Києві, у готелі «Русь». Приходьте, буде цікаво.

З найкращими побажаннями,

Юрій Сіренко



Вернуться к номеру