Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «» №3 (59), 2018

Вернуться к номеру

Шановні читачі!

Перше півріччя поточного року пройшло в обговоренні нових американських та очікуванні нових європейських рекомендацій, а також у примірюванні нових цілей у рекомендаціях до нашої реальної практики. На нашій щорічній конференції (фотозвіт можете подивитися у цьому номері журналу) ми присвятили питанню відповідності нових цілей окрему сесію в перший день та не закінчили дискусію до кінця третього, завершального дня. Тим не менше у підсумковій резолюції конференції (надрукована в цьому номері) більшість висловилася за певний компроміс і було визначено напрямок розвитку процесу. 
Очікування від презентації нових європейських рекомендацій значно перевищили дуже скромну ідео-логічну їх сутність або, власне, відсутність чогось кардинального. Можливо, що еволюція — більш правильний шлях розвитку медичної теорії, ніж революція, але коли революція за океаном уже перемогла, можливо, кроки слід робити ширшими та більш частими. На поточний момент ще немає готового тексту європейських рекомендацій, обіцяють оприлюднити у серпні на Європейському конгресі кардіологів у Мюнхені. Через це ми можемо обговорювати тільки усні доповіді, зроблені на Європейському конгресі з артеріальної гіпертензії в червні у Барселоні, та певні слайди, які було оприлюднено. Основні положення рекомендацій, що були озвучені, із редакційними коментарями ми розмістили на сторінках цього номера. Ми пам’ятаємо наші зобов’язання щодо перекладу повного тексту рекомендацій, як тільки він стане доступним. Очікуємо, що це буде, можливо, у № 5 або 6. Це залежить від багатьох інших факторів, окрім нашого бажання. Тим не менше ми не змогли не розмістити абсолютно чудовий коментар нашого друга професора Франца Мессерлі зі співавторами до конфлікту рекомендацій в Америці, який було розміщено у журналі «Circulation». Про конфлікт ми вже писали у попередньому номері. Цей коментар не тільки критичний і дотепний, як завжди, але і містить певну, на нашу думку, слушну пропозицію щодо визначення нормального та цільового рівня артеріального тиску із віком.
Традиційно у цьому номері ми публікуємо роботи молодих вчених, які було представлено на конкурсі, що проходив у рамках нашої конференції. Крім того, в номері ви, як завжди, знайдете наукові статті, клінічний випадок та дайджест новин. Приємного читання та навчання.
Від імені редакційної колегії хочу вам побажати добре відпочити протягом літа та набратися сил на бурхливу за науковими подіями осінь. Чекаємо від вас критичних конструктивних зауважень, нових статей і випадків із практики.
 
З найкращими побажаннями,
Юрій Сіренко


Вернуться к номеру