Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Журнал «» 3(23) 2012

Вернуться к номеру

Споживання алкоголю у кількості двох напоїв на день знижує смертність пацієнтів після перенесеного першого серцевого нападу

Дані дослідження дозволяють припустити, що тривале помірне споживання алкоголю призводить до зниження рівнів смертності від усіх причин і серцево-судинної смертності у чоловіків, які перенесли інфаркт міокарда (ІМ).

«Наші дані узгоджуються з нещодавніми рекомендаціями Європейського товариства кардіологів... що не варто припиняти помірне споживання алкоголю у кількості 10–30 г на день у чоловіків (після перенесеного ІМ)», — пишуть JenniferPai(Гарвардська медична школа, Бостон, Массачусетс, США ) і співавтори у European Heart Journal. TheHealthProfessionalsFollow-UpStudy(HPFS) — це проспективне когортне дослідження за участю 51 529 медичних працівників чоловіків віком від 40 до 75 років, яких було включено у спостереження з 1986 до 2006 р. Протягом цього періоду в 1818 осіб відбувся інцидент нефатального ІМ, а 468 осіб загинули. Дослідники розраховували кількість та тривалість споживання алкогольних напоїв шляхом опитування в анкетах із 131 пункту. Стандартні порції було визначені як одна склянка, пляшка або банка пива, 4 унції вина та порції лікеру. Для визначення денної кількості грамів алкоголю дослідники помножили частоту прийомів кожного типу напою (дев’ять можливих категорій відповіді — від «ніколи» до «шість або більше разів на день») на вміст етанолу в кожній порції (12,8 г пива, 11,0 г вина, 14,0 г лікеру). Загальний обсяг споживання алкоголю був розділений на чотири категорії: 0,0 г, 0,1–9,9 г, 10,0–29,9 г і не менш ніж 30 г на день. Цим категоріям відповідають приблизно 0, 1, 2 та більше двох порцій алкогольних напоїв у день. Порівняно із чоловіками, які перенесли перший ІМ і не вживали алкогольні напої, у тих осіб, які споживали близько 0,1–9,9 г на день, відбулося зниження на 22 % смертності від усіх причин, серед тих, хто споживав 10,0–29,9 г в день, — зниження ризику на 34 %, а серед пацієнтів, які споживали 30 г алкоголю на день або навіть більше, ризик був нижче на 13 %. Порівняно з особами, які перенесли перший ІМ і відмовилися від споживання алкоголю, серед тих, хто споживав 0,1–9,9 г алкоголю на день, відбулося зниження ризику серцево-судинної смертності на 26 %, для 10,0–29,9 г на день — на 42 %, для 30 г на день або більше — на 0,02. «Ці результати були постійними і при розподілі на пре- і пост-IМ споживання алкоголю», — зазначають автори. При аналізі підгруп залежно від початкової локалізації ІМ та фракції викиду лівого шлуночка помірне споживання алкоголю (10,0–29,9 г/день) було обернено пропорційним до рівня смертності від усіх причин у чоловіків із непереднім ІМ або у осіб із незначно зменшеною фракцією викиду лівого шлуночка (нормальної або ≥ 40 %). Автори висловлюють думку про те, що «ці результати показують, що помірне споживання алкоголю може бути більш корисним для людей із перенесеним непереднім ІМ або із помірним зниженням функції лівого шлуночка, але при цьому слід зазначити, що довірчі інтервали цих підгруп перекриваються». Вони дійшли до висновку: «Подальше вивчення даного питання гарантує визначення можливості помірного споживання алкоголю серед осіб із тяжкими серцево-судинними захворюваннями».

Advance online publication - 2012



Вернуться к номеру