Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 2(20) 2009

Вернуться к номеру

Об’єднатися для боротьби з діабетом!

Гість нашого журналу — керівник Федеральної державної установи «Ендокринологічний науковий центр» — унікального, провідного в Російській Федерації і країнах СНД сучасного лікувально-діагностичного й науково-дослідного комплексу ендокринологічного профілю — академік Російської академії наук і Російської академії медичних наук Іван Іванович Дєдов.
Академік І.І. Дєдов — видатний учений зі світовим іменем, який зробив великий науковий внесок у розробку пріоритетних напрямків у галузі ендокринології, провідний клініцист, досвідчений педагог і організатор охорони здоров’я Росії. Він розвиває фундаментальні і прикладні роботи, відомі в Росії і за кордоном, практично по всіх ключових напрямках ендокринології: генетика та імунологія цукрового діабету, розробка найновіших технологій в діагностиці, лікуванні і профілактиці пізніх діабетичних ускладнень.
І.І. Дєдову належить пріоритет у розробці алгоритмів ранньої діагностики, нових методів і засобів комплексної терапії захворювань гіпоталамо-гіпофізарної системи, включаючи пухлини гіпофіза; вивченні принципів організації і функціонування нейроендокринної системи в онтогенезі людини, функціональної системи, що регулює ріст і статеві функції у чоловіків і жінок; радіаційних та інших аспектів ендокринології.
І.І. Дєдов удостоєний почесного звання Заслуженого діяча науки Російської Федерації, нагороджений орденами «За заслуги перед Отечеством» II і III ступеня, «Дружбы народов», лауреат найвищої нагороди РАМН — премії і золотої медалі імені
М.І. Пирогова.
Академік І.І. Дєдов з 1986 року є головним ендокринологом МОЗ СРСР, а тепер Міністерства охорони здоров’я й соціального розвитку Російської Федерації.
— Тому перше запитання до академіка як організатора охорони здоров’я: яка склалася ситуація з наданням допомоги хворим на цукровий діабет у Російській Федерації?
— Нещодавно в Москві відбувся міжнародний форум «Об’єднатися для боротьби з діабетом!». Його учасники не лише визначили цукровий діабет як загрозу світового масштабу, але й розробили шляхи розв’язання цієї ключової проблеми охорони здоров’я XXI століття. І якщо ми розпочнемо діяльність вже тепер, то зможемо запобігти розвитку діабету в більшості людей, контролювати діабет у тих, кому виставлений цей діагноз, допомогти хворим прожити довге і якісне життя.
Ось деякі факти: щоденно в Росії 756 людей з діабетом переносять інфаркт міокарда; 474 людини — інсульт, спричинений діабетом; 104 людини вперше потребують гемодіалізу внаслідок діабетичної нефропатії і ниркової недостатності; 60 пацієнтів зазнають ампутації нижніх кінцівок із причини цукрового діабету.
За даними контрольно-епідеміологічних досліджень, 7,8 мільйона росіян, або 5,5 % населення, хворі на цукровий діабет. Однак із цього числа лише 30 % осіб виставлений відповідний діагноз. Це означає, що близько 5 мільйонів людей не пі­дозрюють про своє захворювання і, як наслідок, не отримують необхідного лікування.
Ще майже 6 мільйонів росіян перебувають у стані пре­діабету і, отже, мають високий ризик розвитку цукрового діабету і серцево-судинних захворювань. Очікується, що до 2025 року число хворих на цукровий діабет у Росії перевищить 10 мільйонів, або 8–10 % населення країни.
І що ж, ми безсилі перед наступом підступного противника? Зовсім ні. Дослідження показують, що зниження рівня глікозильованого гемоглобіну лише на 1 % призводить до зниження смертності на 21 %, зменшує ризик виникнення інфаркту міокарда — на 14 %, інсульту — на 12 %, мікросудинних ускладнень — на 37 %, ампутацій — на 43 %. Скринінг ускладнень діабету, проведений «Мобільним діабет-центром» у багатьох регіонах Росії, свідчить про те, що середній показник глікозильованого гемоглобіну у підлітків із цукровим діабетом типу 1, які проживають у сільській місцевості, становить 11,6 %, що на 3 % вище, ніж у підлітків з обласних центрів. Тобто значно більша небезпека розвитку ускладнень при діабеті реєструється саме у сільського населення. Стосовно хворих на цукровий діабет типу 2, то в доброї половини захворювання діагностується лише через 5–6 років після його виникнення, при цьому майже третина пацієнтів уже має пізні ускладнення з боку судин очей, нирок і серця. Недаремно в Росії серед людей працездатного віку відзначається високий рівень смертності, що завдає вагомих втрат суспільству.
У Росії функціонує Державний реєстр хворих на цукровий діабет, а також розроблені посібники для діагностики і лікування, які є одними з передових у світі, адже випереджують завдання, визначені Міжнародною федерацією діабету. За лічені секунди можна отримати інформацію про число хворих у різних регіонах Росії (від Мурманська до Владивостока), метод і вид лікування, необхідні препарати
та ін. Число необхідних для заповнення полів не перевищує 40.
У більшості регіонів Росії створені власні регіональні програми, скеровані на поліпшення ситуації в галузі діабету. Профілактичні заходи і соціальний захист хворих на цукровий діабет здебільшого фінансуються з регіонального бюджету в поєднанні з федеральною підтримкою.
— Як запроваджуються найновіші технології в ендокринології крізь призму фармакоекономіки, особливо за непростих умов кризи?
— Щорічно в арсеналі лікарів з’являються нові класи лікарських засобів і передові методи терапії. На перший план сьогодні виступає раціональне лікування хворих. Адже у світлі труднощів унаслідок фінансової кризи перед спеціалістами постає пріоритетне завдання — не економити, а саме раціонально використовувати наявні можливості. Минулого літа відбувся круглий стіл Федеральних зборів Державної думи, у процесі якого представники владних структур, організатори охорони здоров’я, вчені й лікарі, обговорюючи сучасні підходи до лікування цукрового діабету, торкалися гострих питань у галузі фармако­економіки. Тепер, коли в лікарському арсеналі з’являється все більше нових препаратів, важливо виробити правильну стратегію дій. З одного боку, все нове захоплює, надихає, та додає оптимізму. Однак, з іншого боку, настав такий час, коли необхідно зробити чітко обгрунтований вибір; тому сьогодні, перш ніж рекомендувати пацієнту будь-який препарат, слід виважено прийняти рішення не лише з позиції ефективності, але й у плані фармакоекономіки: що це дасть хворому у майбутньому? наскільки препарат відомий? яка зібрана щодо нього наукова інформація? чи прорахований економічний ефект? І лише потім діяти на благо пацієнта!
— Які головні завдання очолюваного Вами Ендокринологічного наукового центру?
— Ендокринологічний науковий центр — один із найбільших у світі науково-дослідних, клінічних і педагогічних комплексів подібного профілю, база для реалізації державних федеральних цільових програм зі збереження здоров’я хворих з ендокринопатіями та їх медико-соціальної реабілітації. Центр акумулює найсучасніші наукові досягнення російських і зарубіжних спеціалістів у галузі фундаментальної й клінічної ендокринології, здійснює експертний аналіз наукових досягнень і координує роботу регіональних центрів ендокринології-діабетології.
Центр є головним закладом Міжвідомчої наукової ради з комплексної проблеми «Ендокринологія». До структури центру входить декілька великих наукових підрозділів: Інститут діабету, Інститут клінічної ендокринології, Інститут експериментальної ендокринології та Інститут дитячої ендокринології. У центрі вперше проведено генотипування різних етнічних груп хворих на цукровий діабет, унікальні результати якого ввійшли до Міжнародного реєстру генетичних досліджень цукрового діабету, ідентифіковані схильні й протективні гени, що визначають ризик розвитку імунодефіцитного діабету та його судинних ускладнень у різних популяціях Росії.
Уперше розроблені методи медико-генетичного прогнозування індивідуального ризику розвитку діабету в «ядерних» родинах хворих на діабет. Визначені критерії формування груп підвищеного ризику. У Росії також розроблена й реалізується Федеральна цільова програма «Цукровий діабет». У рамках цієї програми створена діабетологічна служба Росії, що докорінно змінила ситуацію в країні. Уперше в Росії запроваджена система проведення контрольних регіональних епідеміологічних досліджень з вивчення фактичної поширеності цукрового діабету та його судинних ускладнень, що дозволяє реально оцінити стан лікувальної допомоги хворим у конкретному місті, селищі, й запропонувати місцевій владі різного рівня варіанти щодо покращання цієї допомоги. Централізоване забезпечення цукрознижувальними препаратами стосується лише хворих на цукровий діабет дітей і підлітків, а також вагітних (загалом близько 20 % хворих). Інші отримують необхідні ліки за кошти з місцевих (регіональних) бюджетів.
— Як здійснюється боротьба із захворюваннями, спричиненими йодною недостатністю в Росії, які є досягнення в галузі клінічної тиреоїдології?
— У рамках Національної програми «Боротьба з йододефіцитними захворюваннями щитоподібної залози» здійснюються широкомасштабні заходи з моніторингу йододефіцитних станів у Російській Федерації, аналізу впливу основних зобогенних і антропогенних факторів на стан здоров’я населення країни з реалізацією популяційної, групової та індивідуальної профілактики. Центром розгорнуті широкі дослідження з моніторингу йододефіцитних станів, результати яких стали фундаментальною основою Постанови Уряду РФ «Про заходи профілактики захворювань, пов’язаних з дефіцитом йоду».
У галузі патології щитоподібної залози в центрі встановлений новий діагностичний маркер папілярного раку щитоподібної залози; показано, що онкоген, який кодує рецептор фактору росту гепатоцитів, є діагностичним маркером метастазування гематогенним шляхом папілярного раку щитоподібної залози.
На завершення академік І.І. Дєдов підтвердив свою думку, висловлену 3 роки тому під час нашої попередньої зустрічі, що поява «Міжнародного ендокринологічного журналу» в Україні навіть не стільки актуальна, скільки абсолютно необхідна. На сторінках журналу лікарі мають можливість отримати найсучаснішу інформацію не лише про нові методи й засоби лікування і профілактики ендокринопатій, але й про об’єктивний аналіз стану надання допомоги хворим у різних країнах. До членів редакційної ради журналу входять провідні вчені-ендокринологи з багатьох регіонів Російської Федерації.
— Що б Ви хотіли побажати нашим читачам?
— Успіх нашої спільної справи, нашої спільної мети полягає в підвищенні якості лікувально-профілактичної допомоги хворим, підвищенні якості їхнього життя. І ця благородна мета повинна об’єднати наші зусилля. Читачам «Міжнародного ендокринологічного журналу» бажаю доброго здоров’я, радості творчості та здійснення всіх задуманих планів. Не сумніваюся, що разом ми зможемо подолати всі труднощі і навіть світову кризу!


Розпитував
Володимир Паньків


Список литературы

 


Вернуться к номеру