Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 2(20) 2009

Вернуться к номеру

Шановні колеги!

 

Із настанням весни в наших серцях з’являються притаманні цій порі оптимізм та натхнення. У ваших руках 20-те число «Міжнародного ендокринологічного журналу». Ми вдячні вам за підтримку і довір’я, коло наших читачів розширюється, зростає і кількість авторів, а отже, журнал має шанс стати ще цікавішим і змістовнішим. Наша редакційна пошта свідчить, що його отримують не лише по всій Україні, але й за кордоном. Ми розраховуємо на активність молоді, досвід провідних клініцистів і виважений погляд представників наукових шкіл у підготовці майбутніх випусків журналу. Запрошуємо вас друкуватися в нашому журналі.
Головний ендокринолог Російської Федерації академік І.І. Дєдов в ексклюзивному інтерв’ю «Міжнародному ендокринологічному журналу» не тільки розповідає про масштаби й наслідки цукрового діабету в Росії, але й чітко визначає шляхи та напрямки боротьби з цією епідемією XXI століття.
За розрахунками ВООЗ, витрати на організацію медичної допомоги хворим на цукровий діабет мають становити не менше як 2 % від загальних витрат на охорону здоров’я, із них 80 % — на лікування ускладнень цукрового діабету. Яка ситуація з виділенням коштів на вищезгадані цілі в Україні — і говорити не хочеться. Грошей мало, і надходять вони нерегулярно. А позаторік раптово додалася й проблема виробника ліків. Йдеться про багатостраждальне київське ЗАТ «Індар», що займає понад 50 % ринку інсулінових препаратів країни. Менеджмент підприємства, яке гостро потребує залучення інвестицій, замість розвитку виробництва зайнятий тим, що конфліктує з акціонерами. У результаті про плани розвитку виробництва вже два роки нічого не чутно. А бренд «Індар» дедалі більше асоціюється не з виробництвом, а з розбірками й судовими позовами, повідомляє тижневик «Дзеркало тижня».
Тим часом Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням № 247-р від 5 березня 2009 р. «Деякі питання забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну» зобов’язав МОЗ розробити і затвердити: у місячний строк — порядок ведення реєстру хворих на цукровий діабет; у тримісячний строк — протоколи надання медичної допомоги хворим на цукровий діабет; порядок визначення на конкурсних засадах уповноважених аптечних закладів для відпуску хворим на цукровий діабет препаратів інсуліну (далі — аптечні заклади); разом з МВС та іншими зацікавленими центральними органами виконавчої влади — порядок видачі рецептурних бланків суворої звітності для відпуску препаратів інсуліну; разом з Мінфіном — порядок відшкодування аптечним закладам витрат, пов’язаних із відпуском препаратів інсуліну; разом з Держлікінспекцією — порядок здійснення конт­ролю за якістю препаратів інсуліну, дотриманням вимог їх транспортування та зберігання. Крім того, Мінекономіки разом з МОЗ зобов’язане у тримісячний строк розробити й затвердити порядок здійснення контролю за дотриманням законодавства у сфері утворення цін на препарати інсуліну. МОЗ зобов’язане розробити та подати на розгляд Кабінету Міністрів України законопроект про внесення змін до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо мінімізації впливу фінансової кризи на розвиток вітчизняної промисловості» у частині визначення можливості закупівлі препаратів інсуліну іноземного виробництва для забезпечення лікування певних категорій хворих на цукровий діабет — дітей віком до 18 років, вагітних та осіб із декомпенсацією цукрового діабету. Важливим є доручення Мінфіну разом з МОЗ під час підготовки законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» передбачити додатково: 160 млн гривень для забезпечення лікування хворих на цукровий діабет; 15 млн гривень для формування МОЗ реєстру хворих на цукровий діабет.
Найкращий спосіб боротьби із стресом, як стверджують психологи, — намагатися його уникнути. Однак у практичній діяльності виникає щораз більше несприятливих обставин, що негативно впливають на стан здоров’я. Рекомендуємо прості правила з метою подолання стресових ситуацій. Слід ставитися до своїх помилок як до неминучих, адже життя складається з білих і чорних смуг, і взагалі все могло бути набагато гірше. Невдалий досвід — також досвід, тому намагайтеся не допускати таких помилок надалі. Раціоналізуйте свій робочий день, не вирішуйте декілька проблем одночасно, розподіліть їх за ступенем важливості і розв’язуйте почергово, розпочинаючи з найбільш значущих. Плануйте заздалегідь завтрашній день.
Не слід переоцінювати власні сили, ставте перед собою такі завдання, для вирішення яких є всі необхідні умови. Не форсуйте події, визначаючи максимально стислі терміни для виконання завдань. Не думайте, що краще від вас роботу ніхто не зробить. Спробуйте оточити себе цікавими людьми, спілкуйтеся з успішними, життєрадісними, заповзятливими людьми, у яких є чому повчитися. Налагодьте зворотний зв’язок: ніщо так не виводить зі стану рівноваги, як відсутність вірогідної інформації про певну ситуацію. Навчіться відключатися від своїх робочих проблем. Життя — це не тільки робота, вмійте переключатися, приділяйте більше уваги близьким і друзям, щоб у безкінечному круговороті проблем не втратити чогось важливого. Вчасно змініть обстановку. Влаштуйте маленьку відпустку — помандруйте, але з вимкненим телефоном. Дивіться в майбутнє з оптимізмом. Навчіться вірити, що все буде добре. Важливо не те, що сталося, а ваше ставлення до цього.
З побажанням доброго здоров’я, гарного настрою, натхнення та здійснення мрій із Сан-Марино — символу свободи, непотоплюваної країни-корабля, що височіє над безоднею століть. Сподіваємося, що й Україну, яка за площею перевищує Сан-Марино в 10 тисяч разів, не затопить ані криза, ані зневіра, і в цьому нам також допоможе весна.

Головний редактор
професор Володимир Іванович Паньків



Вернуться к номеру