Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал Том 18, №8, 2022

Вернуться к номеру

Роль Церебролізину у відновленні після інсульту

Авторы: Andrei Alexandrov
Chair of the Department of Neurology and Semmes-Murphey Professor at the University of Tennessee, USA

Рубрики: Неврология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Andrei Alexandrov (Memphis, USA) почав свою доповідь зі згадки про свій перший клінічний досвід лікування пацієнтів Церебролізином ще в 1989 році та розповів, що всі ці роки він продовжував стежити за дослідженнями цього препарату й прогресом, досягнутим в отриманні доказів щодо його ефективності при ішемічному інсульті. Він назвав свою доповідь «Роль Церебролізину в нейровідновленні» і подав нещодавню публікацію, у якій наголошується, що нейропротекцію як галузь досліджень було замінено терміном «церебропротекція», який включає додаткові аспекти захисту мозку, такі як захист судин.
Andrei Alexandrov зробив презентацію нового дослідження CEREHETIS, що зараз публікується. Первинною кінцевою точкою цього дослідження є вірогідне зменшення геморагічної трансформації, а також у ньому продемонстровано тенденцію до кращого клінічного результату. Крім того, Andrei Alexandrov коротко зупинився на даних добре відомого дослідження CARS у контексті нещодавнього включення до настанов цих результатів. Зокрема, він згадав про включення Церебролізину до EAN-Guidelines, а також до AHA-Guideline, де рекомендація має рівень доказовості 2a. Також доповідач навів програму реканалізації та реперфузії з використанням Церебролізину (CERECAP), серію ініційованих дослідниками пілотних досліджень, які поєднують реканалізацію і призначення Церебролізину.
Під час обговорення було підкреслено особливі переваги нейропротекції та судинного захисту за допомогою Церебролізину, оскільки Andrei Alexandrov чітко зазначив, що існує все більше доказів того, що Церебролізин поліпшує цілісність гематоенцефалічного бар’єра, і це може бути особливо корисним для пацієнтів з діабетом та інсультом, які мають підвищений ризик геморагічної трансформації.


Вернуться к номеру