Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Oral and General Health Том 2, №3, 2021

Вернуться к номеру

Оцінка ефективності застосування матеріалів для зниження чутливості твердих тканин зуба після одонтопрепарування

Авторы: Глазунов О.А., Пенський К.В.
Дніпровський державний медичний університет, м. Дніпро, Україна

Рубрики: Стоматология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Препарування зубів з вітальною пульпою під ортопедичні незнімні протези викликає морфофункціональні зміни в твердих тканинах, що часто призводить до розвитку ускладнень у пульпі й періодонті. При цьому відому проблему становить підвищена чутливість зубів (гіперчутливість) після проведеного одонтопрепарування. Підвищена чутливість зубів виражається больовими відчуттями, що йдуть від оголеного дентину в результаті хімічного, термічного або осмотичного подразнення і не пов’язані з його патологічними змінами. 
Мета дослідження: провести порівняльну оцінку ефективності застосування сучасних засобів для зниження чутливості твердих тканин зуба. 
Матеріали та методи. У дослідженні взяли участь 74 пацієнти з помірним і високим рівнем гіперчутливості дентину, які відповідали критеріям включення. Усі обстежувані пройшли клінічний огляд. Було проведено рандомізований розподіл на 3 групи: А, В і С. У кожній групі було проведено одноразове нанесення чинного агента на зуби. Група А — використаний препарат, що містить 8,0 % аргініну і 1450 ppm фториду, карбонат кальцію; група В (негативний контроль) — використана профілактична полірувальна зубна паста; група С — адгезивна система для лікування гіперчутливості дентину. Реакція на вплив холодного повітря визначалася відповідно до індексу Шиффа; тактильна чутливість — методом зондування. Дані показники визначали до початку дослідження, відразу після нанесення чинного агента, а також через 2 і 4 тижні після процедури.
Результати. Гіперчутливість дентину після одонтопрепарування була виявлена в 79 % обстежених з невеликим переважанням у жінок (41 %) на відміну від чоловіків (38 %). Більшість пацієнтів повідомили про підвищення чутливості до холодного повітря (78 %) і кислого (81 %). Експериментальна частина показала, що група А виявилася найбільш успішною — відбулося зниження гіперчутливості відразу після проведення процедури з 92 до 16 % і з 84 до 20 % для холодного повітря й тактильної гіперчутливості відповідно. Інші групи показали гірші результати: у групі В не було виявлено ніяких змін за жодним показником, а в групі С спостерігалось зниження гіперчутливості з 84 до 52 % і з 80 до 68 % для холодного повітря і тактильної гіперчутливості відповідно. Через 2 і 4 тижні результати для групи A були позитивно стабільними, для групи С — значно знизилися. 
Висновки. Гіперчутливість дентину в результаті одонтопрепарування залишається актуальною і поширеною проблемою. У результаті проведеного експерименту було виявлено, що використання професійної пасти з аргініном є найбільш ефективним способом зниження гіперчутливості.


Вернуться к номеру