Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №12 (769), 2021

Вернуться к номеру

Пішов із життя Волошин Петро Власович

СУМУЄМО. СПІВЧУВАЄМО. ПАМ’ЯТАЄМО

Президія НАМН України з глибоким сумом повідомляє, що 27 жовтня 2021 року пішов із життя визначний учений у галузі неврології, заслужений діяч науки і техніки, доктор медичних наук, професор, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Волошин Петро Власович.
Петро Власович Волошин був беззмінним директором ДУ «Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМН України» протягом 40 років (1977–2017 рр.). Його ідеї й доробки покладені в основу багатьох методик лікування, профілактики й диференціальної діагностики. Він автор понад 550 наукових праць, у тому числі 29 монографій і навчальних посібників, 32 винаходів.
П.В. Волошин створив велику сучасну національну наукову школу психоневрології, під його керівництвом виконані 23 докторські та 65 кандидатських дисертацій. Його учні — велика плеяда вітчизняних учених і практиків із країн СНД і зарубіжжя.
П.В. Волошин був головою ГО «Асоціація неврологів, психіатрів та наркологів України», головним редактором журналу «Український вісник психоневрології», головою спеціалізованої ради із захисту кандидатських і докторських дисертацій із неврології, психіатрії та наркології, головою експертної комісії МОЗ та НАМН України з неврології, представляв українську психоневрологічну науку в багатьох міжнародних професійних організаціях. Його діяльність і здобутки відзначені численними нагородами: орденом «За заслуги» III ступеня, орденом Дружби народів, орденом «Морський Хрест» ІІІ ступеня, 6 медалями, знаком «Відмінник охорони здоров’я», грамотами Верховної Ради України, Міністерства охорони здоров’я України. Петро Власович — почесний громадянин м. Харкова.
Президія Національної академії медичних наук України висловлює щирі співчуття рідним та близьким Петра Власовича. Світла пам’ять про прекрасну людину, талановитого українського вченого й лікаря назавжди залишиться в наших серцях.
Вічна пам’ять!


Вернуться к номеру