Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №12 (769), 2021

Вернуться к номеру

Понад третину українців висловлюються за необхідність державної вакцинації проти грипу: результати опитування

- Щороку у світі реєструють від 3 до 5 мільйонів випадків захворювання на грип.
- Лише 1–2 % українців щорічно вакцинуються проти грипу.
- 34,9 % учасників опитування висловлюються за необхідність внесення вакцинації проти грипу до Національного календаря профілактичних щеплень.
За даними опитування, що проводилося компанією з соціологічних досліджень Gradus у партнерстві з фармацевтичною компанією «Санофі», лише 10,7 % опитаних українців регулярно вакцинуються проти грипу. Ще 25,4 % говорять про готовність вакцинуватися проти цього серйозного інфекційного захворювання у тому випадку, якщо ця вакцинація буде здійснюватися державним коштом. 34,9 % опитаних висловилися за необхідність включення вакцинації проти грипу до Національного календаря профілактичних щеплень.
«За даними ВООЗ, у світі щороку реєструють від 3 до 5 мільйонів випадків захворювання на грип з серйозними ускладненнями, — каже Рамі Мруа, генеральний менеджер «Санофі Пастер» в Україні. — Рівень вакцинації проти грипу в Україні є критично низьким порівняно з іншими країнами — лише 1–2 %, у той час, коли в Європі, наприклад, він становить від 30 до 60 %, а в Кореї майже 86 % людей старше від 65 років вакциновані від грипу».
Нині в умовах стрімкого зростання кількості випадків захворювання на COVID-19 в Україні питання вакцинації проти грипу набуває ще більшого значення. Як один з найдієвіших способів профілактики грипу та запобігання серйозним ускладненням, вакцинація може уберегти від перехресного зараження обома вірусами, що становитиме серйозну загрозу здоров’ю, особливо здоров’ю людей із груп ризику. До таких належать люди старшого віку, люди з хронічними захворюваннями (цукровий діабет, астма, хронічні серцево-судинні захворювання та захворювання легень), діти віком від 6 місяців до 5 років, вагітні жінки та працівники системи охорони здоров’я.
«Ускладнення після грипу можуть з’являтися дуже неочікувано — ризик серцевого нападу після грипу зростає у 10 разів, а впродовж 2 місяців після хвороби існує висока ймовірність інсульту у людей старшого віку, у 100 разів зростає ризик появи пневмонії, — говорить Алла Петрівна Волоха, професорка, докторка медичних наук, завідувачка кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П.Л. Шупика. — У людей з цукровим діабетом ризик госпіталізації через ускладнення від грипу зростає у 3–6 разів. Якщо ж говорити про людей старшого віку, то 63 % людей від 65 років і старше потребують госпіталізації через грип та його ускладнення».
Вакцинація від COVID-19 не захищає від грипу, тому МОЗ рекомендує вакцинуватися від обох цих інфекційних захворювань. Робити це можна одночасно.

Методологія опитування

В онлайн-опитуванні взяли участь 1000 українців: 49,5 % чоловіків та 50,5 % жінок. Найбільшу кількість опитаних становили респонденти віком 35–44 роки — 35,5 % та 25–34 роки — 31,6 %, 18–24 роки — 15,6 % і 45–50 років — 17,3 %. Серед опитаних 35,1 % — жителі Києва, 27,9 % — Центрального регіону, 13,3 % — Південного, 17,6 % — Східного та 8,5 % — жителі західних областей. 


Вернуться к номеру