Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал Том 16, №7, 2020

Вернуться к номеру

Ася Іванівна Екзархова

Кандидату медичних наук, доценту Асі Іванівні Екзарховій 80 років. Майже 60 з них віддані обраній спеціальності лікаря-невролога.
Зустрічі під час навчання в Харківському медичному інституті з корифеями вітчизняної медицини проф. Р.Д. Синельниковим, Г.Я. Дерманом, Н.С. Бокаріусом, А.М. Утевським, А.З. Цейтліним, Г.Л. Лещенко, Л.Т. Малою і О.О. Шалімовим сформували світогляд майбутнього лікаря, потяг до високого професіоналізму, медичної етики й деонтології.
З вдячністю Ася Іванівна згадує інших викладачів, які зуміли своїм щирим і вимогливим ставленням до студентів домогтися глибокого знання свого предмета: В.В. Бобіну, В.І. Кудінцеву, Є.Г. Дубенка, А.Я. Циганенка.
Після закінчення інституту з 1964 по 1967 р. А.І. Екзархова працювала лікарем-неврологом у 12-й міській лікарні м. Харкова. На цьому етапі Асі Іванівні також пощастило з наставниками та вчителями. Відділенням завідувала вихованка інституту неврології з великим неврологічним досвідом — лікар-невролог Р.М. Корсунська, а провідні фахівці м. Харкова — професори Л.Б. Литвак, А.Д. Філатова, Є.Г. Дубенко регулярно проводили клінічні розбори хворих для лікарів м. Харкова з метою підвищення їх кваліфікації. У 1967 р. Ася Іванівна вступила до клінічної ординатури Українського інституту удосконалення лікарів (зараз — ХМАПО). Кафедрою завідував найстаріший професор-невролог Ф.Ф. Харченко. З 1969 по 1972 р. навчалася в аспірантурі на тій же кафедрі під керівництвом проф. О.П. Зінченка — учня видатного радянського невропатолога О.Г. Панова.
Кандидатська дисертація була присвячена актуальній проблемі неврології — розсіяному склерозу (тема була запропонована проф. О.П. Зінченком).
З 1972 р. і до сьогодні працює на кафедрі, яку очолювали в різні періоди професори Я.В. Пішель, В.Д. Деменко, а нині — Т.А. Литовченко. Спочатку асистентом, а потім — доцентом. 
Фундаментальна підготовка в інституті і в аспірантурі дозволила Асі Іванівні досить швидко просуватися в професійному зростанні. З 1979 р. у зв’язку із затвердженням спеціальності «дитяча неврологія», пройшовши підготовку в ЦОЛІУВ (м. Москва), Ася Іванівна стала викладати дитячу неврологію. З 1989 по 2012 р. була завучем кафедри. Протягом багатьох років Ася Іванівна є одним з провідних фахівців — дитячих неврологів м. Харкова. Багато дитячих неврологів України, що навчалися на кафедрі, з вдячністю згадують Асю Іванівну, вважають її своїм учителем і часто звертаються по професійну допомогу. Вона є автором понад 60 наукових робіт, а також методичних рекомендацій для лікарів. Коло її наукових інтересів стосується неврології раннього дитячого віку.
За 55 років сімейного життя Ася Іванівна виховала ще два покоління лікарів — дочку і внучку.
Що відрізняло і відрізняє Асю Іванівну: високий інтелект, професіоналізм і скромність. За багато років вона підготувала не одне покоління дитячих неврологів і сьогодні продовжує дивувати своїми знаннями.
Саме такі люди — гордість нації!
 
Заслужений діяч науки і техніки,
лауреат Державної премії України,
д.м.н., проф. С.К. Євтушенко


Вернуться к номеру