Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 8, №5, 2020

Вернуться к номеру

Моделювання оціночної чисельності людей, які живуть з ВІЛ, у Сумській області за допомогою ECDC HIV Modelling Tool

Авторы: С.Л. Грабовий
КНП Сумської обласної ради «Обласний клінічний медичний центр соціально небезпечних захворювань», м. Суми, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

У рамках інформаційного забезпечення системи епідеміологічного нагляду за ВІЛ-інфекцією в Україні проводиться щорічне моделювання епідситуації за допомогою програмного забезпечення ЮНЕЙДС Spectrum. Програмне забезпечення потребує введення значної кількості статистичних даних, результатів інтегрованих біоповедінкових, інших досліджень і проведення специфічних налаштувань. Складність використання Spectrum обмежує його застосування на регіональному рівні. За таких передумов існує необхідність пошуку програмного забезпечення, що було б зручним у використанні, потребувало мінімальних часових витрат і мінімального набору рутинних даних для розрахунку оціночної чисельності людей на регіональному рівні.
Мета роботи: оцінити можливість застосування програмного забезпечення ECDC HIV Modelling Tool для створення оцінок ситуації з ВІЛ-інфекції/СНІДу на регіональному рівні. 
Матеріали та методи. Для моделювання епідситуації з ВІЛ-інфекції у Сумській області було використано програмне забезпечення ECDC HIV Modelling Tool v.1.3.0, що доступне на сайті Європейського центру контролю та профілактики захворювань за посиланням https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/hiv-modelling-tool. У його основу закладено багатовимірну модель зворотного обрахунку. 
Для моделювання використовувався метод інцидентності, для якого були сформовані 8 наборів рутинних епідеміологічних даних для населення віком від 15 років і старше: щорічна кількість зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції, СНІДу, СНІДу одночасно з ВІЛ-інфекцією, смертей від СНІДу та розподіл зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції за чотирма основними стратами CD4+ (< 200, 200–349, 350–499, 500 і більше кл. в 1 мл).
Джерелом даних були форми № 2-ВІЛ/СНІД «Звіт про осіб зі станами та хворобами, що зумовлені вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ)» і МІС «ВІЛ-інфекція в Україні».
Однією з головних вимог до повноти даних є їх наявність з початку епідемії. Оскільки протягом періоду епіднагляду підходи до формування рутинної статистики в Україні змінювались, за окремими наборами вхідних даних інформація була відсутня. В даному випадку була застосована низка припущень та екстраполяцій. 
Результати. За результатами моделювання за кожен рік епідемії були розраховані такі показники: 1) інцидентність ВІЛ-інфекції; 2) час від можливого інфікування до постановки діагнозу; 3) оціночна чисельність людей, які живуть з ВІЛ (ЛЖВ), як діагностованих, так і недіагностованих. 
Згідно з отриманими оцінками перші випадки ВІЛ-інфекції у Сумській області з’явились у 1990 році, максимум спостерігався у 2010–2011 роках на рівні 212 випадків. До кінця 2019 року щорічна кількість нових випадків знизилась до 30. Оціночна чисельність ЛЖВ на кінець 2019 року становить 2500 осіб, що збігається з результатами моделювання у Spectrum. Частка недіагностованих ЛЖВ щорічно зменшується і досягає 30 % у 2019 році. Починаючи з 2015 року чисельність ЛЖВ, які не знають про свій ВІЛ-позитивний статус, знижується з 1100 до 750 осіб. На початку епідемії час від інфікування до діагностування становив 3–5 років, на кінець 2019 року — 6,5 року.
Висновки. Програмне забезпечення ECDC HIV Modelling Tool є досить простим у використанні, потребує лише даних рутинного епіднагляду, воно гнучке в налаштуванні. Результати моделювання корелюють з результатами, які надає програмне забезпечення Spectrum. Це дозволяє використовувати його на регіональному рівні на постійній основі та в деяких випадках (за наявності достатньо великої кількості випадків ВІЛ-інфекції) — на субрегіональному рівні. 
Можливими сферами застосування даного програмного забезпечення також можуть бути: 1) використання для моніторингу програм тестування населення на ВІЛ (за допомогою розрахунку показника YDF); 2) корегування політики тестування; 3) розрахунок числа ЛЖВ, які потребують негайного призначення АРТ; 4) розрахунок чисельності ЛЖВ із недіагностованою ВІЛ-інфекцією і відстеження динаміки цього показника; 5) розрахунок часу, що минає від інфікування до діагностування; 6) моніторинг цілей стратегії «90-90-90».


Вернуться к номеру