Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал Том 16, №4, 2020

Вернуться к номеру

Дитяча неврологічна служба України. Історичний нарис 1

Авторы: Мартинюк В.Ю.
Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна

Рубрики: Неврология

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати

В Україні фах «дитяча неврологія» згідно з наказами Міністерства охорони здоров’я (№ 214 від 11.10.1993 р. та № 385 від 28.10.2002 р.) є окремою лікарською спеціальністю. Надання неврологічної допомоги дітям забезпечується близько 1 тис. дитячих неврологів (1 на 10 тис. дитячого населення) на чолі з головними позаштатними спеціалістами ДОЗ обл/міськдержадміністрацій. Спеціалізована допомога дітям надається в дитячих неврологічних відділеннях обласних (міських) дитячих лікарень, дитячих амбулаторно-поліклінічних закладах (в усіх регіонах України), центрах медико-соціальної реабілітації дітей (близько 100 центрів), дитячих спеціалізованих санаторіях м. Одеси (санаторій «Хаджибей», головний лікар — к.м.н. С.В. Прус), м. Євпаторії АР Крим (санаторій «Іскра», санаторій «Батьківщина», клінічний санаторій МО України).
Вищими консультативно-діагностичними установами є Національна дитяча спеціалізована лікарня «ОХМАТДИТ» (зав. неврологічним відділенням — О.І. Савченко), Інститут педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України (зав. відділом психоневрології — д.м.н. Л.Г. Кирилова), Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМН України (зав. відділом дитячої психоневрології та клінічної нейрогенетики — д.м.н. Л.М. Танцюра), Український медичний центр реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи МОЗ України (директор — к.м.н. В.Ю. Мартинюк). Провідними реабілітаційними установами для дітей з хронічною патологією нервової системи є Міжнародна клініка відновного лікування в м. Трускавці (генеральний директор — Герой України проф. В.І. Козявкін), Одеський центр реабілітації дітей-інвалідів благодійного фонду «Майбутнє» (директор — к.м.н. В.Є. Михайленко), Чернігівський центр медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження» (директор — к.м.н. В.І. Пасічник).
Серед державних службовців МОЗ України, які доклали чимало зусиль для створення дитячої неврологічної служби України, слід відмітити М.М. Муравйова (головний спеціаліст сектора охорони здоров’я Кабінету Міністрів України), начальників управлінь організації медичної допомоги дітям і матерям Н.Г. Гойду, Р.О. Моісеєнко, Н.Г. Каріну (заступник начальника управління), проф. В.В. Бережного (головний педіатр МОЗ), Т.М. Кисіль (головний спеціаліст).
На сьогодні дитячі неврологи України володіють базовим рівнем знань і умінь з класичної неврології, включаючи неонатальну неврологію, епілептологію; дитячої нейрореабілітології; функціональної нейро-
діагностики; психіатрії раннього дитячого віку, медичної психології. У перспективі планується відкриття резидентури з фаху «дитяча неврологія» та окремого курсу з дитячої неврології при медичних інститутах.
Головними позаштатними неврологами МОЗ України починаючи з 70-х років XX століття були Р.Н. Гершман, О.М. Саган, В.Ю. Мартинюк.
З 1993 р. в Міністерстві юстиції України було зареєстровано громадську організацію — Асоціацію дитячих неврологів України, яку в різні роки очолювали С.К. Євтушенко, В.Ю. Мартинюк, В.І. Козявкін, О.П. Перфілов, Т.І. Померанцева, Л.Г. Кирилова.
Неврологічна допомога дітям в Україні надається згідно з Концепцією удосконалення неврологічної допомоги дітям (1998), Концепцією комплексної реабілітації дітей з обмеженнями життєдіяльності (2008), Стандартами з медико-соціальної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи (2005), Концепцією соціальної педіатрії (2011).
Метою Концепції соціальної педіатрії є подальше удосконалення діючої системи реабілітації дітей з обмеженням життєдіяльності з визначенням пріоритетних напрямків, а саме: запобігання виникненню інвалідизуючої патології у дітей; формування єдиного реабілітаційного простору навколо дитини з інвалідністю та її родини; створення відповідно до міжнародних стандартів системи комплексної медико-соціальної реабілітації дітей з обмеженням життєдіяльності, що забезпечить надання кваліфікованої медичної допомоги, адекватної інклюзії в освітнє середовище, ранню профорієнтацію та оформлення життєвого простору в суспільстві з урахуванням стану їх здоров’я.
У 1999 р. за цикл наукових праць «Органічні ураження нервової системи у дітей. Розробка і впровадження в практику нових методів діагностики, лікування, профілактики, медичної реабілітації та соціальної адаптації» провідним фахівцям у галузі «дитяча неврологія» В.І. Козявкіну, С.К. Євтушенку, Ю.Л. Курако, Н.П. Волошиній, Л.Ф. Шестопаловій, Р.В. Богатирьовій, В.Ю. Мартинюку, А.М. Неньку, В.П. Прусу, О.П. Перфілову було присуджено Державну премію України в галузі науки і техніки.
Героєм України професором В.І. Козявкіним розроблено унікальну методику — систему інтенсивної нейрофізіологічної реабілітації дітей із церебральним паралічем, що увійшла до світових анналів.
У перші роки незалежності України неоціненну допомогу у створенні дитячої нейрореабілітаційної служби надали фахівці Кіндерцентру м. Мюнхена (директор — проф. X. фон Фосс). У співпраці між Міністерством охорони здоров’я України та Міністерством праці й соціального правопорядку, сім’ї, жінки та охорони здоров’я Федеральної землі Баварії (доктор Крістоф Хельцель) в Україні закладені підвалини соціальної педіатрії — проведено тринадцять українсько-баварських симпозіумів «Медико-соціальна реабілітація дітей з обмеженням життєдіяльності».
Неврологія дитячого віку є невід’ємною складовою загальної невропатології, передусім її виникнення пов’язане з французькою школою неврології. Перші фундаментальні дослідження в царині дитячої неврології, що набули всесвітнього значення, належать проф. Джону Айкарді.
Зародження дитячої неврології в Україні тісно пов’язане з двома основними джерелами — московською і харківською школами невропатології та психоневрології. У 1911 р. в м. Москві був відкритий перший в Європі Інститут дитячої неврології і психології (директор — проф. Г.І. Россолімо), а в 1921 р. — організований Всеукраїнський психоневрологічний інститут (м. Харків), який очолив проф. О.Й. Гейманович.
Розвиток дитячої неврологічної школи в Москві в той час був зумовлений зростанням кількості дітей з хронічною патологією нервової системи, наслідками перенесених нейроінфекцій, зокрема поліомієліту. Відкриття перших дитячих неврологічних відділень пов’язане з необхідністю лікування і реабілітації саме цього контингенту дітей. З іменами вчителів професорів Д.С. Футера, М.Б. Цукер, К.О. Семенової, Л.О. Бадаляна, Б.В. Лебедєва, Ю.А. Якуніна, Є.С. Бондаренко, А.С. Петрухіна, доцента В.І. Фрейдкова багато українських дитячих неврологів із вдячністю пов’язують свої перші професійні кроки на ниві дитячої неврології.
Дитяча психоневрологія, дитяча неврологія Харківщини тісно пов’язана з іменами професорів Л.А. Квінта, П.Д. Епштейна, Р.І. Шиндельмана, І.В. Доброгаєвої, П.В. Волошина, В.С. Підкоритова, доцентів А.І. Екзархової, Л.М. Танцюри. З 1932 р. в Українській психоневрологічній академії, а в подальшому — в Інституті неврології, психіатрії та наркології АМН України був відкритий відділ дитячої психоневрології.
З 1945 р. на базі нинішнього Інституту педіатрії, акушерства та гінекології АМН України (м. Київ) було організовано відділення нервових захворювань дитячого віку. У різні роки відділення очолювали професори А.Д. Дінабург, І.О. Гілула, Р.Н. Гершман, доцент О.П. Перфілов. З 2006 р. керівник відділу — д.м.н. Л.Г. Кирилова.
Історія науково-педагогічної діяльності за фахом «дитяча неврологія» в Україні започаткована у містах Харкові, Києві та Донецьку.
Першу кафедру дитячої психоневрології було відкрито у 30-х роках XX століття в Харківському медичному інституті (зав. кафедрою — проф. Л.А. Квінт). У 1953 р. організовано кафедру дитячої неврології (проф. І.П. Кононенко). У 1979 р. на кафедрі невропатології Українського інституту удосконалення лікарів (м. Харків) проф. О.П. Зінченко був відкритий курс з підготовки дитячих неврологів. На нинішній кафедрі невропатології та дитячої неврології Харківської медичної академії післядипломної освіти (зав. кафедри — проф. Т.А. Літовченко) працювали професори Я.В. Пішель, В.Д. Деменко, В.Д. Хобта, доцент Г.О. Головко, продовжують викладати фахову дисципліну доценти А.І. Екзархова, О.Ю. Сухоносова.
У 1969 р. в Київському державному інституті удосконалення лікарів було відкрито кафедру дитячої психоневрології (зав. кафедрою у різні роки були професори П.І. Коваленко та Л.О. Булахова). З того часу безперервно проводяться цикли з підготовки лікарів — дитячих неврологів та дитячих психіатрів (проф. Л.О. Булахова, доценти О.М. Саган та І.Б. Рудова, асистенти С.М. Зінченко та В.М. Кузнецов). Засновником сучасного викладання фаху «дитяча неврологія» в Україні є доцент О.М. Саган. Із 1992 р. курс дитячої неврології входив до складу кафедри неврології № 2 Київської медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика (зав. кафедрою — проф. А.Ю. Руденко). У 2003 р. в Націо-нальній медичній академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика (ректор — академік НАМН України проф. Ю.В. Вороненко) організовано кафедру дитячої неврології та медико-соціальної реабілітації (зав. кафедрою — доцент В.Ю. Мартинюк). У складі кафедри — професор Р.О. Моісеєнко, доценти Т.В. Коноплянко, Л.О. Панасюк, І.А. Марценковський, А.А. Невірковець, В.О. Свістильник, Т.І. Стеценко, О.В. Назар, головний дитячий нейрохірург МОЗ д.м.н. Ю.О. Орлов.
У 1986 р. на факультеті удосконалення лікарів Донецького державного медичного університету імені М. Горького відкрито кафедру дитячої неврології і педіатричної рефлексотерапії (з 1996 р. — кафедра дитячої і загальної неврології факультету інтернатури і післядипломної освіти Донецького національного медичного університету імені М. Горького). Керівник кафедри — проф. С.К. Євтушенко. До складу кафедри входили доценти О.П. Шестова, Т.М. Морозова, асистенти А.А. Омельяненко, О.С. Євтушенко. Кафедра займала чільне місце серед науково-педагогічних закладів України. Під керівництвом проф. С.К. Євтушенка захищені 4 докторськi та 30 кандидатських дисертацій (із них 19 — з дитячої неврології), видано 12 монографій і навчальних посібників, 20 методичних рекомендацій. У 2011 р. в Донецьку відбувся Міжнародний симпозіум щодо складнокурабольних форм епілепсії. В ньому взяли участь проф. П. Куратоло (Італія), К. Фер’є (Великобританія), О. Дулак (Франція), Д. Неш (США). В 2012 г. у Лас-Вегасі на виїзному засіданні Американської академії церебрального паралічу проф. С.К. Євтушенку була вручена бронзова статуетка «Оскар» за розробку нових методів реабілітації дітей з церебральним паралічем.
У столиці України, м. Києві, дитяча неврологія стала розвиватися з повоєнних років. У 1964 р. в дитячій спеціалізованій клінічній лікарні «ОХМАТДИТ» було організовано відділення дитячої психоневрології (перша зав. відділенням — К.С. Василюк). У відділенні працювали К.П. Ільченко, В.І. Орел, А.І. Розен-штейн, Г.О. Мостова. Нинішнє неврологічне відділення НДСЛ «ОХМАТДИТ» очолює О.І. Савченко. У Києві працюють 60 дитячих неврологів і функціонують 3 неврологічних відділення (серед перших ординаторів відділень — Г.І. Коваленко, І.Б. Знова, Н.З. Салан, Т.П. Ярмолюк, І.Р. Ніколаєнко). Головними дитячими неврологами ГУОЗ Київської міської держадміністрації були К.С. Василюк, Г.О. Мостова, Л.С. Чепіга, О.А. Майструк, Л.О. Панасюк.
Надання медичної допомоги дітям з неврологічною патологією в Криму започатковано в м. Євпаторії у дитячих санаторно-курортних закладах на початку XX століття. Стаціонарну допомогу в АР Крим розпочато з відкриття у 1969 р. дитячого неврологічного відділення на базі третьої дитячої лікарні м. Сімферополя. В АР Крим функціонують 2 неврологічних відділення, працюють 35 дитячих неврологів, консультативна допомога надається співробітниками кафедри неврології Кримського медичного університету (зав. кафедри — проф. Г.М. Кушнір). У різні роки дитячу неврологічну службу очолювали Г.С. Тучина, Г.М. Кушнір, Л.М. Машина, Н.А. Сігарьова, І.І. Мовчан, з 2006 р. — М.М. Бунчук.
У м. Вінниці дитяче неврологічне відділення засноване в 1962 р. Працюють 29 дитячих неврологів. Консультанти — співробітники кафедри нервових хвороб Вінницького національного медичного університету. Головні дитячі неврологи — М.З. Костовецький, к.м.н. В.Д. Кириченко (засновник, очолює службу дотепер).
На Волині дитяче неврологічне відділення вперше було відкрито в 1962 р. В області працюють 12 дитячих неврологів, систематичну консультативну допомогу надавав д.м.н. Л.С. Гіттік. Головні дитячі неврологи — І.А. Гагаловський (засновник дитячої неврологічної служби), О.М. Козак, Н.О. Нікітюк. З 2007 р. службу очолює Е.В. Даньчук.
У м. Дніпропетровську перше дитяче неврологічне відділення було відкрито в 1960 р. На сьогодні в області працюють 64 дитячі неврологи. Консультативно-діагностична допомога надається кафедрами нервових захворювань Дніпропетровської медичної академії. Біля витоків розвитку дитячої неврології стояли проф. Ф.Я. Розе, В.Н. Міртовська, Н.Г. Дубовська, Л.А. Дзяк, А.Г. Кіріченко. Очолювали неврологічну службу в різні роки М.І. Ковирьов, к.м.н. Е.І. Соловйова, В.М. Кириченко. На сьогодні на чолі дитячої неврологічної служби області — Ю.П. Тягло. У м. Дніпрі службу очолює к.м.н. І.В. Македонська.
У Донецькій області початок дитячої неврологічної служби асоціюється з доцентом кафедри нервових захворювань Донецького державного медичного інституту імені М. Горького С.К. Могилевською, яка з 1953 р. розпочала читати лекції з основ захворювань нервової системи у дітей. Перше дитяче неврологічне відділення в м. Донецьку було відкрито в 1964 р. В області працюють 100 дитячих неврологів, функціонує 5 дитячих неврологічних стаціонарів, систематично проводяться засідання обласного товариства дитячих неврологів. У різні роки головними дитячими неврологами ДОЗ були А.С. Шестова, С.К. Євтушенко, Л.М. Прохорова, В.Л. Малій.
Стаціонарну допомогу дітям із патологією нервової системи в Житомирській області розпочато 1968 р. На сьогодні в області існує розвинута дитяча неврологічна служба, яка включає неонатальну неврологію, стаціонарну допомогу, реабілітаційну неврологію (Л.Ф. Шатило, С.В. Урсуленко). Головними дитячими неврологами в різні роки були С.М. Ашепа, А.Д. Банникова (засновник служби). З 2008 р. службу очолює М.І. Бас.
Початок розвитку дитячої неврології у Закарпатті пов’язаний з відкриттям 1946 р. науково-дослідного інституту охорони материнства і дитинства, де було відкрито неврологічну клініку (зав. клінікою — О.Ф. Зайченко). У 1965 р. відкрито перше неврологічне відділення при обласній дитячій лікарні м. Мукачева. В різні роки головними дитячими неврологами області були Л.М. Пургаліна, М.С. Сидор, заслужений лікар України О.Ф. Лях, Л.С. Малець.
Дитяче неврологічне відділення у складі Запорізької обласної клінічної лікарні відкрито 1971 р. (зав. відділенням — Т.К. Стежка). З 1976 р. відкрито неврологічне відділення на 80 ліжок, а з 2002 р. організований центр ранньої медико-соціальної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи та дітей-інвалідів (завідувач — В.І. Білаш) при Запорізькій обласній дитячій клінічній лікарні. Перші ординатори неврологічного відділення — к.м.н. Ю.Л. Славкін, Г.В. Мильник, А.Т. Яценко Консультативна допомога надається кафедрами неврології та педіатрії Запорізького медичного інституту. Серед консультантів слід відмітити професора А.Д. Дробінського, проф. Ю.Г. Резніченко. Першим головним дитячим неврологом УОЗ облдержадміністрації, засновником дитячої неврологічної служби області є В.І. Білаш. Нинішній експерт ДОЗ з дитячої неврології — Я.С. Сицінська.
Дитяче неврологічне відділення у складі Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні відкрито в 1962 р. З 2002 р. при лікарні відкрито відділення реабілітації для дітей з органічним ураженням центральної нервової системи (ЦНС) та опорно-рухового апарату. Консультативна допомога надається кафедрою неврології Івано-Франківської медичної академії (зав. кафедри — проф. М.І. Пітик). Головні дитячі неврологи області — А.І. Хананаєва, О.М. Макось, Т.М. П’ятничко, Л.В. Дельва. На сьогодні службу очолює Я.Л. Криштафович.
У Київській області (м. Боярка) дитяче неврологічне відділення відкрито в 1959 р. В обласній дитячій лікарні створено систему невідкладної та інтенсивної медичної допомоги дітям із неврологічною патологією, а також дітям з пароксизмальними станами та хронічними захворюваннями нервової системи. Головні дитячі неврологи області — М.О. Громова, І.І. Івченко. Очолює службу к.м.н. К.Б. Савінова.
Дитяча неврологічна служба в Кіровоградській області розпочинає свою історію з 1965 р. — з моменту відкриття дитячого неврологічного відділення. У 1972 р. на базі новоствореної обласної дитячої лікарні було відкрито психоневрологічне відділення (зав. відділенням — З.Л. Мельницька, перший головний дитячий невролог області). В 2006 р. був організований центр реабілітації дітей з патологією нервової системи на базі дитячої міської лікарні «Добруджа». З 1995 р. службу очолює Л.Б. Душкіна.
У м. Луганську в 1970 р. відкрите неврологічне відділення. У різні роки завідували і були головними дитячими неврологами УОЗ облдержадміністрацій І.С. Тайцлін, Є.М. Сотникова. Консультативна допомога надавалася доцентом кафедри неврології Луганського медичного інституту к.м.н. М.І. Дзюбою. Головним дитячим неврологом на сьогодні є заслужений лікар України, к.м.н., доцент Т.І. Померанцева.
Міське дитяче неврологічне відділення в м. Львові засноване в 1980 р. У 1991 р. організоване обласне дитяче неврологічне відділення. В області зареєстровано 48 посад дитячих неврологів. Консультативна допомога дітям з неврологічною патологією систематично надавалася доцентом кафедри неврології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, к.м.н., доцентом М.О. Бабадагли. Головні дитячі неврологи ДОЗ — М.Л. Хургіна, к.м.н. Г.Ф. Козубенко, з 1998 р. — к.м.н. О.В. Кунта.
Перше дитяче неврологічне відділення у м. Миколаєві відкрито в 1964 р. Очолювали дитячу неврологічну службу в області к.м.н. Б.Г. Краснов, М.Г. Ткаченко, А.Г. Сургова. З 2002 р. головним дитячим неврологом УОЗ є О.Е. Сергєєва.
Історія розвитку дитячої неврології в Одеському регіоні розпочалася з кінця XIX століття, що пов’язано з унікальними кліматичними умовами у цьому краї. Перша згадка про лікування дітей на Хаджибейських хуторах на грязях Хаджибейського лиману відноситься до 1888 р. Санаторне лікування дітей із захворюваннями нервової системи почало проводитися в 1958 р. в дитячому санаторії «Хаджибей» (перший головний лікар — М.Л. Пугач). З моменту відкриття неврологічного відділення на базі Одеської міської дитячої лікарні № 3 розпочато стаціонарну допомогу дітям цього контингенту. В 1986 р. на базі Одеської обласної дитячої клінічної лікарні організовано відділення відновного лікування дітей з ураженням нервової системи. Засновником дитячої неврологічної служби в Одеській області був д.м.н. О.І. Жаров. Консультативно-діагностична допомога в становленні дитячої неврологічної служби надавалася професорами Ю.Л. Курако, І.В. Галіною. Головні дитячі неврологи області — А.І. Жаров, Н.А. Волошановська, В.П. Прус, Ю.В. Балухатий. 
Дитяча неврологічна служба в Полтавській області бере свій початок з 1976 р. — з моменту організації дитячого неврологічного відділення. З 1978 р. відділення відкрито в обласній дитячій лікарні. З 2006 р. відкритий обласний реабілітаційний центр для дітей з органічним ураженням ЦНС. Консультативна допомога надається кафедрою неврології Полтавської медичної стоматологічної академії. Протягом 25 років неврологічну службу області очолювала Т.В. Даніловська. З 2001 р. головним дитячим неврологом УОЗ є Л.Л. Доценко.
Розвиток дитячої неврологічної служби в Рівненській області розпочато в 1975 р. з відкриття дитячих неврологічних ліжок при неврологічному відділенні для дорослих обласної лікарні. З відкриттям обласної дитячої лікарні функціонує дитяче неврологічне відділення. Організований центр медичної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи (головний лікар — Л.В. Зорук). У різні роки головними дитячими неврологами УОЗ були В.Ю. Мартинюк, Ф.М. Ботаневич. На сьогодні службу очолює С.В. Грицило.
Перший амбулаторний дитячий неврологічний прийом на Сумщині розпочався в 1958 р. У 1968 році дитячі неврологічні ліжка були відкриті при дорослій обласній лікарні. З 1989 р. в обласній дитячій лікарні створено відділення для дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки. В різні роки головними дитячими неврологами УОЗ були О.Ю. Сударенко, О.І. Марченко, О.М. Шовкопляс, к.м.н. Л.Р. Біттерліх. Нині головним експертом ДОЗ з дитячої неврології є Н.О. Рябоконь.
Дитяче неврологічне відділення в м. Тернополі було створене в 1980 р. у складі обласної клінічної лікарні. З 1987 р. відділення було розгорнуто у складі обласної дитячої клінічної лікарні. Там же відкритий центр медико-соціальної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи (завідувач — Н.М. Свірська). Консультативна допомога надається кафедрами педіатрії та неврології Тернопільського державного медичного інституту імені Горбачевського, а також консультантом-неврологом к.м.н. Р.Й. Кошелевським. У різні часи дитячу неврологічну службу області очолювали П.М. Макодрай, І.М. Ніколюк. З 1993 р. головним дитячим неврологом УОЗ є М.М. Костик.
На Слобожанщині дитяча неврологічна служба розпочалася на початку XX століття. В області створено систему надання стаціонарної та амбулаторно-поліклінічної допомоги дітям з психоневрологічною патологією. Функціонує міська дитяча неврологічна лікарня № 5. Засновниками дитячої неврологічної служби в практичній охороні здоров’я області були І.Д. Осадча, С.І. Худякова, А.А. Нечмоглод. На сьогодні головним дитячим неврологом УОЗ є д.м.н., доцент О.Ю. Сухоносова.
Розвиток дитячої неврологічної служби в Херсонській області започаткований з 1960 р. У 70-ті роки XX століття розпочато створення міської неврологічної служби. З 80-х років на базі обласної дитячої лікарні відкрито неврологічне відділення з блоком інтенсивної терапії, центр ранньої медико-соціальної реабілітації (завідувач — С.А. Смирнова), протипароксизмальний центр. У роки становлення служба знаходилася під професійним патронатом відомих неврологів краю Н.Д. Фогеля, М.А. Добрикіної, Ю.А. Андрющенко, Г.М. Білової. Першим обласним дитячим неврологом була В.В. Авраменко. З 1988 р. дитячу неврологічну службу області очолює засновник дитячої неврологічної служби заслужений лікар України А.Л. Горб.
У Хмельницькій області дитяча неврологічна служба виникла у 80-ті роки XX століття. Служба складається зі стаціонарної, амбулаторної та реабілітаційної допомоги (зав. реабілітаційним центром — В.В. Кривіцька). З 1975 р. службу очолював засновник дитячої неврології в області О.С. Рубас. Нині головним експертом ДОЗ з дитячої неврології є І.О. Рубас.
Дитяча неврологічна служба в Черкаській області функціонує з 1970 р., з моменту відкриття дитячих неврологічних ліжок при неврологічному відділенні для дорослих Черкаської обласної лікарні. У 1980 р. відкрито неврологічне відділення на базі міської дитячої лікарні. У 1987 р. відкрито неврологічне відділення для дітей з органічним ураженням нервової системи та порушенням психіки. З 1991 р. на базі реабілітаційно-оздоровчого центру «Астра» функціонує дитяче відділення для реабілітації дітей з неврологічною патологією. У різні роки дитячу неврологічну службу області очолювали Н.Ф. Кім, Р.А. Остапчук, К.І. Прокопенко (дотепер).
Дитячу неврологічну службу в Чернівецькій області започатковано 1962 р. (перший дитячий неврологічний прийом — лікар О.Д. Клейф). Дитяче неврологічне відділення у м. Чернівцях відкрите в 1964 р. В області функціонує два неврологічних відділення (зав. відділеннями — О.І. Казимірик, А.Б. Мігалчан) та центр реабілітації дітей з ураженням ЦНС та психіки. Головні дитячі неврологи ДОЗ — К.П. Корогод, О.В. Ващенко, заслужений лікар України к.м.н. Л.Г. Паламар. Нинішній очільник служби — І.Б. Харманська.
У 1974 р. відкрито перші дитячі неврологічні ліжка при Чернігівській обласній дитячій лікарні. З 1996 р. відкрито неврологічне відділення. Засновник дитячої неврологічної служби в області — В.П. Гірін. На сьогодні головним дитячим неврологом ДОЗ є А.Л. Лісовський, міським дитячим неврологом — Н.Л. Зенченко.
У Севастополі в 1976 р. на базі відділення неврології для дорослих міської лікарні № 1 були відкриті дитячі неврологічні ліжка. У 1984 р. зареєстровано дитяче неврологічне відділення в міській дитячій лікарні № 5. Міські дитячі неврологи — О.М. Комарова, О.Г. Квачова, М.З. Христенко.
За роки незалежності України значно покращились професійні зв’язки з профільними зарубіжними організаціями дитячих неврологів. Так, 9–12 вересня 2009 р. у Києві був проведений Міжнародний конгрес дитячих неврологів під егідою Всесвітньої асоціації дитячих неврологів (ICNA). В роботі конгресу взяли участь фахівці з 44 країн світу.
Регулярно проводяться Міжнародні українсько-баварські симпозіуми «Медико-соціальна реабілітація дітей з обмеженням життєдіяльності». Всього відбулося 13 симпозіумів в містах Києві, Мюнхені, Львові, Одесі, Дніпрі, Харкові, Євпаторії, Кропивницькому. Перший симпозіум був проведений у 1995 році в м. Херсоні.
Під егідою Європейського товариства дитячих неврологів (EPNS) проводяться конгреси з перинатальної неврології. Національний представник від України в EPNS — к.м.н. А.Ф.Нечай.
Професор В.І. Козявкін є президентом Kozyavkin Medikal Group.
Професор С.К. Євтушенко є дійсним членом Американської академії дитячого церебрального паралічу.
Триває активна співпраця з Європейською академією дитячої інвалідності (EACD). К.м.н. О.О. Кочмар є членом правління EACD. Національний представник від України — к.м.н. О.В. Назар. В 2020 році планується перша спільна конференція Української академії дитячої інвалідності та Європейської академії дитячої інвалідності в м. Києві.


Вернуться к номеру