Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Синдром «запертої людини» (locked-in syndrome). Клінічний випадок

Авторы: Юдін О.С., Кабиш Я.О., Креньов К.Ю.
КНП «Хмельницька обласна лікарня», м. Хмельницький, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. Синдром «запертої людини» (locked-in syndrome) — це стан, що виникає в осіб із порушенням кровопостачання в ділянці моста головного мозку (pons Varolii) та характеризується тетраплегією та анартрією зі збереженням свідомості у хворого [1].
Мета роботи: описати клінічний випадок, що спостерігався у ВАІТ Хмельницької обласної лікарні.
Матеріали та методи: жінка 30 років доставлена бригадою ШМД у приймальне відділення Хмельницької обласної лікарні з вулиці після епізоду судом. Об’єктивно при огляді на момент надходження: свідомість порушена за типом коми, за шкалою коми Глазго — 5–6 балів. Зиниці D > S, центровані, фотореакція збережена. Вертикальний ністагм. Фіксація погляду вправо. Позитивний симптом Керніга, Бабінського. Дихання самостійне, неадекватне. Виконано інтубацію трахеї. Гемодинаміка: АТ — 120/80 мм рт.ст., ЧСС — 56–62 за 1 хв. Проведено КТ головного мозку: на момент обстеження дані за об’ємно-вогнищевий процес відсутні. МРТ головного мозку: гострий ішемічний інсульт у стовбурі мозку та лівій гемісфері мозочка (басейн базилярної артерії, мозочкової артерії зліва), набряк та дислокаційний синдром, ознаки транстенторіального та інфратенторіального вклинення. У судинному режимі втрата ефекту потоку базилярної артерії на протязі 15–17 мм за рахунок негомогенного вмісту (тромботичних мас). УЗД дослідження судин шиї: дисекція правої хребтової артерії. Огляд невролога встановив наявність у хворої свідомості на основі виконання інструкцій — рух очима вверх і вниз, намагання кліпати очима; тетраплегія. На 3-й день проведено декомпресійну трепанацію черепа в ділянці потиличної кістки та частково С1-хребця, оскільки було виявлено МРТ-ознаки вклинення стовбура мозку у великий потиличний отвір із прогресивним порушенням свідомості та наростанням розладів вітальних функцій. На 5-й день перебування проведено трахеостомію. З 8-ї доби перебування у ВАІТ відмічається поява тактильної чутливості рук, ніг. Проводиться фізіореабілітація. З анамнезу: приймає комбіновані пероральні контрацептиви; протягом останнього місяця скарги на біль у шиї, внаслідок чого приймала НПЗЗ.
Результати. Наявна дисекція вірогідно стала джерелом тромботичних мас.
Висновки. Своєчасне встановлення даного діагнозу підвищує виживаність пацієнтів за умови використання сучасних реваскуляризаційних технік, таких як тромболізис, тромбоекстракція.

Список литературы

  1. Smith E, Delargy M. Locked-in syndrome. BMJ. 2005, Feb 19. 330(7488). Р. 406-9.

Вернуться к номеру