Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №5 (723), 2020

Вернуться к номеру

Раціональний вибір антибіотикотерапії при гострому неускладненому циститі

Гострий цистит чинить значний негативний вплив на якість життя жінок, будучи причиною вираженого больового синдрому, порушення звичного ритму життя і навіть соціальної дезадаптації, а лікування цих станів пов’язане з істотними фінансовими витратами. Епідеміологічні дослідження останніх років вказують на те, що гострі неускладнені цистити є одними з найбільш частих інфекційних захворювань.
Як емпіричну антибіотикотерапію першої лінії Американське товариство інфекціоністів (IDSA), Європейське товариство клінічної мікробіології та інфекційних захворювань (ESCMID), а також вітчизняні протоколи рекомендують застосування фосфоміцину трометамолу. Такої ж думки дотримується Американський конгрес акушерів і гінекологів, який вважає за доцільне проводити однодозову терапію фосфоміцину трометамолом. Безперечна перевага такого лікування полягає в клінічній ефективності обраної терапії, відсутності проблеми порушення режиму лікування, мінімізації побічних ефектів і потенційному зниженні резистентності патогенних мікроорганізмів. Безумовний пріоритет має бути відданий однодозовій терапії фосфоміцином при лікуванні неускладнених інфекцій сечовивідних шляхів у жінок молодого віку, сексуально активних, а також вагітних за наявності клінічних симптомів не більше ніж 1 тиждень.
Фосфоміцин — антибактеріальний препарат широкого спектра дії, активний відносно більшості аеробних грамнегативних і грампозитивних бактерій. Рівень його активності проти уропатогенної E.coli становить 90–100 % як щодо звичайних штамів, так і щодо мультирезистентних бактерій, які продукують β-лактамази розширеного спектра дії (Sardar A. et al., 2017).
Слід зазначити, що важливим аспектом успішності лікування є якість і доступність препарату, який використовується в терапії інфекцій сечовивідних шляхів. На фармацевтичному ринку України фосфоміцину трометамол представлений препаратом ЕСПА-ФОЦИН компанії «esparma GmbH». Для нього характерний украй низький ступінь ризику розвитку перехресної антибіотикорезистентності. Завдяки антиадгезивній дії ЕСПА-ФОЦИН знижує вірулентність збудника й імовірність утворення бактеріальних плівок, що є фактором розвитку хронічної інфекції. Крім того, ЕСПА-ФОЦИН має здатність створювати максимальну концентрацію саме в сечовому міхурі, яка зберігається тривалий час — протягом 80 годин, що дає можливість скоротити тривалість курсу лікування при неускладненому циститі до 1 дня й максимально підвищити його ефективність. Висока німецька якість і безпека в поєднанні з помірною ціною дозволяють наполегливо рекомендувати даний препарат як зручний і ефективний засіб першого вибору при лікуванні як гострого, так і рецидивуючого циститу.


Вернуться к номеру