Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 8, №2, 2020

Вернуться к номеру

Концентрація цитокінів ліквору і крові в дітей із серозними менінгітами

Авторы: Хомин О.Я., Надрага О.Б., Литвин Г.О., Дашо М.Б.
Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, м. Львів, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Менінгіти залишаються однією з найпоширеніших форм ураження центральної нервової системи, поступаючись лише судинній патології. Провідну роль у патогенезі гострого менінгіту відіграє взаємодія запальних й імунних механізмів у тканинах центральної нервової системи.
Метою нашої роботи було встановити особливості цитокінового профілю ліквору та крові (за результатами визначення рівнів IL-1β, IL-4, IL-10, TNF-α) у дітей із гострими серозними менінгітами різної етіології.
Матеріали та методи. Основну групу було сформовано з 48 дітей віком 1–18 років (у середньому — 5,1 ± 1,7 року), які перебували на стаціонарному лікуванні у Львівській інфекційній клінічній лікарні з діагнозами «серозний менінгіт», «вірусний менінгіт». У групу порівняння увійшли 20 дітей аналогічного віку, які були госпіталізовані з попереднім діагнозом «менінгіт», у яких на час госпіталізації виявлено менінгеальні симптоми, однак результати дослідження ліквору на час госпіталізації дитини були в межах норми, у лікворі не було виявлено вірусів та мікроорганізмів при подальших лабораторних дослідженнях. Тяжкість стану пацієнтів з основної групи оцінювали за шкалою тяжкості серозних менінгітів AMSS, запропонованою N. Hikita (2015). Концентрацію цитокінів (IL-1β, IL-4, IL-10, TNF-α) у лікворі й крові визначали імуноферментним методом у сертифікованій лабораторії кафедри клінічної імунології та алергології ЛНМУ ім. Данила Галицького, було використано тест-системи фірми «Вектор-Бест». Статистичний аналіз включав у себе основні методи описової та порівняльної статистики. 
Результати та обговорення. За оцінкою тяжкості перебігу менінгітів за шкалою AMSS тяжкий перебіг захворювання встановлено у 12 дітей, середньотяжкий — у 26, легкий — у 9 пацієнтів. Тяжкий перебіг установлено в дітей віком у середньому 6,2 ± 1,3 року, легкий — у пацієнтів віком 3,5 ± 0,7 року. У лікворі пацієнтів із серозними менінгітами концентрація прозапальних і протизапальних цитокінів статистично вірогідно перевищувала аналогічні показники в дітей із контрольної групи, при цьому рівні цитокінів IL-1β в, TNF-α були вищими в 3–5 разів, а концентрація IL-10 — в 10 разів і в середньому становила 65,83 ± 5,91 пг/мл (табл. 1).
При порівнянні концентрації цитокінів, які досліджувались, у лікворі з аналогічними показниками крові дітей основної групи і групи контролю з’ясовано, що в пацієнтів із серозними менінгітами рівні цитокінів у лікворі були вищими, ніж у сироватці крові, а між рівнями TNF-α, IL-10, IL-1β виявлено вірогідні відмінності. У контрольній групі, навпаки, концентрація цитокінів TNF-α, IL-1β у крові була вірогідно вищою, ніж у лікворі.
Цитокіновий профіль ліквору також залежав від тяжкості перебігу захворювання. Тяжкий перебіг менінгітів характеризувався вірогідно вищими концентраціями в лікворі IL-1β і TNF-α, що підтверджено і позитивними вірогідними коефіцієнтами кореляції між кількістю балів за шкалою AMSS і концентрацією в лікворі IL-1β (r = 0,46, p < 0,01), IL-10 (r = 0,32, p < 0,01), TNF-α (r = 0,62, p < 0,05), також між оцінкою за шкалою AMSS і рівнем прокальцитоніну (r = 0,15, p < 0,05). Ми також установили високі рівні протизапального цитокіну IL-10 у пацієнтів із серозними менінгітами, співвідношення IL-10/TNF-α було в дітей цієї групи високим і становило 17,8 од., у дітей групи контролю цей показник був 4,6 од. Інтенсивне підвищення рівнів протизапальних цитокінів при серозних менінгітах сприяє запобіганню надмірній запальній/імунній реакції мозкових оболонок, водночас високі рівні IL-10, якому властиве пригнічення як природженої, так і Т-клітинно-залежної імунної відповіді, поступово знижуються протягом досить тривалого періоду часу, чим можуть спричиняти більш тривалий перебіг захворювання і довший час санації ліквору. За результатами проведених нами досліджень було встановлено, що в більшості хворих із серозними менінгітами рівні прозапальних цитокінів IL-1β, TNF-α і протизапального IL-10 у лікворі вірогідно перевищують показники групи контролю. У пацієнтів із менінгітами на відміну від контрольної групи рівні більшості цитокінів ліквору перевищували аналогічні показники сироватки крові, що може свідчити про активну продукцію цитокінів у ЦНС внаслідок інтратекального запалення й активацію імунних реакцій у відповідь на інвазію вірусів, а не проникнення їх із крові через підвищену проникливість гематоенцефалічного бар’єра.


Вернуться к номеру