Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 8, №1, 2020

Вернуться к номеру

Ураження мікрофлори кишечника у хворих на лямбліоз, аскаридоз та з поєднаною інвазією

Авторы: А.Л. Процик
Івано-Франківський національний медичний університет, м. Івано-Франківськ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Захворюваність на паразитарні хвороби у світі останніми роками зростає. В Україні та Івано-Франківській області все частіше реєструються випадки поєднаної інвазії лямбліями та аскаридами. Ураження мікрофлори кишечника, що виникає при цьому, ускладнює перебіг хвороби та одужання.

Мета дослідження: дослідити стан мікрофлори кишечника та ступінь дисбіозу у хворих на лямбліоз, аскаридоз та з поєднаною інвазією.

Матеріали та методи. Під спостереженням перебували 75 пацієнтів, розподілених на 3 групи: 1-шу групу (n = 25) становили хворі на лямбліоз, 2-гу (n = 25) — хворі на аскаридоз, 3-тю (n = 25) — хворі з поєднаною інвазією лямбліями та аскаридами. Для визначення ступеня дисбіозу використовували класичну методику та показник індексу дисбіозу (ІД).

Результати та обговорення. У групі пацієнтів з поєднаною інвазією відзначались найістотніші зміни — зниження вмісту представників автохтонної флори: лактобактерій (4,41 ± 0,31 lg/КУО/г), біфідобактерій (4,52 ± 0,33 lg/КУО/г), ентерококів (5,98 ± 0,29 lg/КУО/г) та загальної кількості кишкової палички (5,38 ± 0,25 lg/КУО/г) порівняно з контрольною групою та з моноінвазією. Водночас підвищувався вміст ешерихій із слабоферментативними властивостями (1,38 ± 0,26 lg/КУО/г); гемолітичної кишкової палички (2,44 ± 0,28 lg/КУО/г), бактероїдів (9,78 ± 0,33 lg/КОЕ/г), пептококів (8,84 ± 0,21 lg/КУО/г), умовно-патогенних бактерій (6,97 ± 0,41 lg/КУО/г) та грибкової флори (4,91 ± 0,42 lg/КУО/г). В групах з моноінвазіями лямбліозу та аскаридозу найчастіше визначали дисбіоз 1-го ступеня. В групі з поєднаною інвазією у більшості пацієнтів реєстрували дисбіоз 3-го ст., а у 5 % — дисбіоз 4-го ст., який не реєструвався при моноінвазіях. Для об’єктивізації даної методики було використано показник ІД. У здорових осіб він становив 1,35 ± 0,04, а найнижче значення було в пацієнтів з поєднаною інвазією — 0,49 ± 0,03.

Висновки. Інвазія лямбліями й аскаридами характеризується порушенням стану мікрофлори кишечника. При поєднаній інвазії ці порушення були найбільш суттєвими, що підтверджувалось найнижчим значенням індексу дисбіозу.



Вернуться к номеру