Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №10 (697), 2019

Вернуться к номеру

Вітаємо з Днем фармацевтичного працівника України!

У 2019 році День фармацевтичного працівника України припадає на 21 вересня. День фармацевтичного працівника встановлено Указом Президента України № 1128/99 від 07.09.1999. У третю суботу вересня в Україні понад 350 тисяч представників цієї галузі святкують своє професійне свято, до якого всі лікарі із задоволенням приєднуються.

Фармацевтична промисловість — важливий сектор економіки країни, що є показником її економічного й соціального розвитку. Нині фармацевтична промисловість є найрозвиненішим сектором хімічного комплексу України, що привертає увагу інвесторів. Інноваційний розвиток вітчизняної фарма–цевтичної промисловості є одним з ключових напрямів модернізації економіки України, оскільки здоров’я нації — це важливий складник національної безпеки.

Фармацевтична галузь є складною системою багаторівневих і взаємопов’язаних відносин у створенні, виробництві, розподілі препаратів і виробів медичного призначення. Нині вона в Україні представлена багатьма суб’єктами господарських відносин. Так, у галузі працюють: підприємства — виробники субстанцій, засобів, дієтичних лікарських засобів, лікувальних косметичних добавок тощо; підприємства, що здійснюють оптову реалізацію фармацевтичної продукції (дистриб’ютори); підприємства, що займаються роздрібною реалізацією цієї продукції (аптечні заклади); наукові заклади, які виконують науково–дослідні й дослідно–конструкторські розробки зі створення нових лікарських препаратів, технологічних процесів, обладнання й методів контролю якості; навчальні заклади, які здійснюють підготовку й перепідготовку фахівців для потреб галузі; організації та установи, що формують і реалізують інформаційно–аналітичне забезпечення фармацевтичної галузі. Фармацевтична галузь посідає значне місце і в економіці України, оскільки є важливим сегментом національного ринку, багато в чому визначає національну й оборонну безпеку країни, відрізняється великою наукоємною і розвиненою кооперацією. Українська фармацевтична промисловість виробляє близько 1400 із 3000 препаратів, що продаються в Україні. Фармацевтичні компанії України виробляють лікарські засоби майже в усіх формах (твердих, рідких, порошкоподібних тощо). Основними групами є серцево–судинні препарати, анальгетики, вітаміни, засоби для лікування респіраторної та ендокринної систем, шлунково–кишкового тракту й антибіотики. Слід підкреслити, що обсяги виробництва й продажу фармацевтичної продукції зростають випереджальними темпами порівняно з промисловою продукцією країни в цілому. Тож фармацевтична галузь є однією з найперспективніших галузей України, що динамічно розвивається.

Традиційно в цей день на адресу всіх фармацевтичних організацій і працівників будуть звучати слова привітань. Ми також від усього серця приєднуємося до них. Щиро вітаємо всіх партнерів і колег! Поєднуючи знання і досвід з турботою і співчуттям, ви несете добро у світ, стоячи на сторожі здоров’я і життя людини. Ми вдячні вам за щоденну працю й самовідданість у допомозі людям у боротьбі з хворобами!



Вернуться к номеру