Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Кокцигодинія, або біль в куприку

Біль у куприку, або кокцигодинія, характеризується появою пекучого, гострого або хронічного, ниючого, судомного, роз'їдаючого болю в ділянці куприка, що часто іррадіює в задню поверхню ноги і в сідничну ділянку. Супроводжується підвищеною або зниженою чутливістю в ділянці куприка або відхідникового отвору.

Більшість пацієнтів відзначає, що болі посилюються в положенні сидячи, при цьому приступоподібно виникає відчуття печіння. У положенні стоячи біль зазвичай зменшується, але при тривалій ходьбі або в положенні лежачи, сидячи на жорсткому, при акті дефекації, при нахилі вперед біль посилюється.

Причини кокцигодинії

Даний больовий синдром найчастіше викликаний такими чинниками:

  • травма куприка;
  • підвивих куприка;
  • артроз крижово-куприкового зчленування;
  • стеноз хребтового каналу;
  • вогнищева інфекція в аноректальній ділянці, шийці матки;
  • вагініт, простатит, уретрит.

Остеохондроз попереково-крижового або крижово-куприкового відділів хребта є частим супутником кокцигодинії, але вкрай рідко виступає її причиною.

Діагностика і лікування

Лікування больового синдрому в куприку — дуже непросте завдання. Найскладніше виявити причину больового синдрому. Тут вкрай важливий комплексний підхід, потрібні консультації не одного спеціаліста!

  • Для цього знадобляться проведення рентгенографії крижів із захопленням куприкових сегментів, МРТ попереково-крижового відділу хребта, консультація гінеколога або уролога.
  • Необхідно здати клінічний аналіз крові, СРБ, фібриноген, аналіз сечі загальний.

Терапія включає: використання ортопедичного кільця для сидіння; прийом протизапальних препаратів, аналгетиків, транквілізаторів, антидепресантів; огляд мануального терапевта або остеопата з оцінкою куприкових сегментів через пряму кишку; проведення фізіотерапевтичних процедур; застосування сакральної блокади за Катленом.