Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Менструальна мігрень

Майже 70 % жінок на початку або під час «критичних днів» страждають від нападів мігрені. Виділяють 2 види менструальної мігрені:

·         чисту (7-21 % жінок) — напади мігрені виникають у предменструальний період за 2 дні до менструації;

·         менструально-асоційовану (до 70 % жінок) — напади виникають як у передменструальний період, так і в інші фази циклу.

Причини менструальної мігрені

Перед менструацією різко знижується рівень естрогенів, унаслідок чого знижується концентрація серотоніну і вивільняється кальцитонін-ген зв’язаний пептид, який і є головним пусковим фактором мігрені. Напад мігрені — звуження судин з наступним їх розширенням.

Симптоми менструальної мігрені

Напад виникає за 2-3 дні до менструації. Сильний біль супроводжується нудотою або блюванням. Жінка не переносить світла і гучних звуків. Працездатність зменшується як мінімум на один день. Інтенсивні болі дезадаптують жінку, найбільш інтенсивні болі спостерігаються за 2 дні до менструації.

З чого почати лікування?

1.    Для початку жінка має протягом як мінімум 3 циклів відмічати у календарі дні менструації і дні нападів мігрені, щоб точно встановити тип мігрені.

2.    Лікування розпочинається з прийняття анальгетиків для купірування мігрені.

3.    Зміна способу життя (достатня кількість сну, відпочинку і уникнення стресів).

4.    При менструально-асоційованій мігрені призначаються антидепресанти з протибольовим ефектом, антиконвульсанти, бета-блокатори).

5.    При чистій менструальній мігрені можлива короткочасна профілактика (курсове лікування НПВС, триптанами, естрогенами) або довгострокова профілактика (комбіновані оральні контрацептиви).

У випадку мігрені з аурою (блимаючі крапки, зигзаги, спалахи перед очима, темні плями, порушення чутливості, руху, мовлення за 5-60 хвилин до нападу болі) прийом оральних контрацептивів протипоказаний, оскільки ризик ішемічного інсульту збільшується в декілька разів.