Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» №2(97), 2019

Вернуться к номеру

Динаміка інтрагастрального рН у потерпілих із закритою черепно-мозковою травмою

Авторы: Тітов І.І., Нестор І.І., Вінтоняк І.В., Мартин А.Ю., Марусин С.О., Тітов О.І.
Івано-Франківський національний медичний університет, м. Івано-Франківськ, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. Тривале кисле середовище в шлунку потерпілих із черепно-мозковою травмою (ЧМТ) створює сприятливе тло для виникнення стресових ерозій і виразок, що загрожує кровотечею з них. Приховані кровотечі з проксимальних відділів шлунково-кишкового тракту пізно діагностуються, загрожують анемією, порушенням киснево-транспортної функції крові, вимагають гемотрансфузій, гемостатичної терапії, фіброгастроскопічного контролю й гемостазу, а нерідко й хірургічного втручання. Матеріали та методи. Проведено вимірювання інтрагастрального рН у 22 потерпілих з однотипною закритою ЧМТ у першу добу з моменту надходження. Використано моніторну систему 24h pHmonitor Рг1-1 (Україна). Активний електрод вводили в порожнину шлунка через просвіт шлункового зонда, який був встановлений трансназально. Результати. Встановлено, що на початку моніторингу рівень інтрагастрального рН становив 2,16 ± 0,11. Це засвідчило вкрай кисле середовище в шлунку, що потенційно загрожувало не лише деструкцією слизової оболонки, а й мікроаспіраціями та розвитком легеневих ускладнень. Безперервне вимірювання інтрагастрального рН упродовж наступних 4 годин засвідчило відсутність статистично вірогідних змін. З огляду на це всім пацієнтам внутрішньовенно болюсно введено 40 мг пантопразолу (пангастро, «Сандоз»). Через 18 ± 3 хв
відмічено неухильне зростання значення інтрагастрального рН, що досягло рівня 5,46 ± 0,21 у 86 % пацієнтів. Для 81 % потерпілих значення, близькі до межі інтрагастрального рН 5,5, утримувалися на кінець першої доби моніторування, що засвідчило достатність профілактичної дози пантопразолу 40 мг/добу. У плані підтримання нормоацидності нами відмічено потенціюючий ефект інтрагастрального введення лужної мінеральної води («Поляна Квасова», «Лужанська»), з якої зазвичай розпочинається зондове харчування цієї категорії пацієнтів. Висновки. Потерпілі з ЧМТ мають високий ризик виникнення стресових уражень слизової оболонки шлунка. Профілактичне застосування пантопразолу і ранній початок харчування дозволяють мінімізувати розвиток тяжких ускладнень.


Список литературы

1. Bullock R., Chestnut R. et al. Guidelines for the surgical Management of Traumatic Brain Injury // Neurosurgery. — 2006. — 58. — S2-1-S2-62.


Вернуться к номеру