Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» №2(97), 2019

Вернуться к номеру

Досвід застосування блока сідничного нерва у поранених

Авторы: Андронов Я.В., Левченко Т.М.
Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

На сьогодні регіонарна анестезія є одним із пріоритетних методів анестезії, що може застосовуватись в різних галузях хірургії. Особливого значення вона набуває при проведенні оперативних втручань у поранених. Нами були проаналізовані результати лікування 20 поранених і травмованих військово-службовців, які перебували на лікуванні в НВМКЦ «ГВКГ» в період з 02.2018 по 01.2019 року. До вибірки були включені пацієнти з вогнепальними пораненнями та травматичними ушкодженнями нижньої третини нижніх кінцівок: багатоуламковий вогнепальний перелом нижньої третини великогомілкової кістки — 6 пацієнтів; вогнепальний перелом плесневих кісток — 4 пацієнти, перелом гомілковостопного суглоба — 10 пацієнтів. У всіх військовослужбовців під час проведення оперативного втручання застосовувалась наступна методика анестезії: спінальна анестезія (розчин новостезину 0,5% — 10–12 мг) з додатковим виконанням блока сідничного нерва з підколінного доступу (розчин новостезину 0,5% — 200 мг). З метою седації внутрішньовенно вводився розчин сибазону в дозі 10 мг.
За результатами дослідження встановлено, що застосування даної методики сприяло зменшенню вираженості післяопераційного болевого синдрому. За візуальною аналоговою шкалою пацієнти в ранньому післяопераційному періоді (перша доба після оперативного втручання) оцінили ступінь вираженості болевого синдрому в 1–3 бали (слабкий біль). Слід відмітити, що обстежені пацієнти не потребували знеболювання в першу післяопераційну добу. Знеболювання здійснювалось починаючи з другої доби післяопераційного періоду нестероїдним протизапальним препаратом (кеталонг — 30 мг). Висновки. Отримані результати дослідження дають можливість рекомендувати проведення блока сідничного нерва з підколінного доступу для пролонгованого знеболювання (в тому числі і в ранньому післяопераційному періоді) у пацієнтів з травматичними та вогнепальними пошкодженнями нижньої третини нижніх кінцівок.

 


Список литературы

1. Чаплинський Р.П. Регіонарна анестезія з пролонгованою аналгезією при лікуванні множинних переломів кісток кінцівок / Р.П. Чаплинський, Є.Є. Перепелиця, М.І. Березка, Є.В. Гарячий, В.О. Литовченко // Международный медицинский журнал. — 2017. — Т. 23, № 1. — С. 89-92. 
2. Oderda G. Challenges in the management of acute postsurgical pain / G. Oderda // Pharmacotherapy. — 2012. — № 32(9 Suppl.). — 1S-5S.

Вернуться к номеру