Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Як нестача сонця впливає на емоційний стан людини

Кожна людина відзначає, що залежно від погоди змінюється її настрій. Наприклад, в дощову погоду думки приходять більш меланхолійні, а сумувати при яскравому сонці дуже складно. Вплив сонця на настрій людини було помічено сотні років назад, але в наш час це пояснено з наукової точки зору.

Варто відзначити, що сильний вплив сонячного світла на емоційний стан характерний тільки для помірного (і далі до полюсів) клімату. У той же час жителі країн «вічного сонця», тобто тропіків і екватора, такого впливу не відчувають. Це пояснюється тим, що екваторіальна зона нашої планети і прилеглі до неї території приймають приблизно однакову кількість сонячних променів протягом всього року. Але в міру віддалення до полюсів кількість одержуваного світла (через нахил земної осі) сильно варіює залежно від пори року.

Сонячна енергія виконує дві основні задачі на нашій планеті: забезпечує її теплом і стимулює біосинтез. Зі шкільної програми всім відомий такий процес, як фотосинтез, під час світлової фази якого (тобто під дією сонячного світла) відбувається поглинання рослинами вуглекислого газу і виділення кисню.

Однак крім такого глобального впливу на всю планету, сонце впливає і на кожен окремий організм. Так, нестача сонячного світла викликає у людини безліч порушень: знижується засвоєння кальцію, погіршується стан шкіри, волосся і нігтів, відбувається загальне зниження імунітету, реєструється погіршення настрою і навіть депресія.

Багато хто недооцінює важливість вітаміну D, однак саме він сприяє синтезу ферменту тирозингідроксилази, який, у свою чергу, необхідний для вироблення «гормону щастя» дофаміну, адреналіну і норадреналіну. При нестачі цих гормонів знижується загальна життєва енергія організму, а у людини, відповідно, падає настрій. Особливо сильно страждають жінки, життєдіяльність яких набагато більше залежить від гормонального балансу.

Також відомо, що всього 15-20 хвилин перебування під яскравим сонцем достатньо, щоб під дією ультрафіолету в організмі виробилася добова кількість вітаміну D. Однак з вересня по березень в наших широтах спостерігається нестача сонячного світла, а тому поняття «осіння хандра» і «сезонна депресія» стали повсякденними.