Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 6, №5, 2018

Вернуться к номеру

Протиепідемічні заходи щодо локалізації та ліквідації спалаху вірусного гепатиту А на території селища Харківської області

Авторы: Чумаченко Т.О.(1), Махота Л.С.(2), Карлова Т.О.(2)
(1) — Харківський національний медичний університет, м. Харків, Україна
(2) — ДУ «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», м. Харків, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. За оцінками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно в світі спостерігається більше 1,4 млн випадків вірусного гепатиту А (ВГА). Спалахи інфекції призводять до збільшення медичних, соціальних та економічних збитків, тому при ускладненнях епідемічної ситуації необхідно своєчасне проведення комплексу адекватних протиепідемічних та профілактичних заходів з урахуванням причин та умов виникнення епідемічного процесу. Розвиток епідемічного процесу ВГА є відображенням дії багатьох соціальних факторів (рівень життя населення, санітарно-гігієнічний стан територій, якість водозабезпечення, каналізування, сміттєвидалення та ін.), що мають безпосередній вплив на його епідемічне поширення.

Матеріали та методи. Використані епідеміологічний, вірусологічний методи дослідження, імуноферментний аналіз.

Результати. У Харківській області в 2017 р. рівень інцидентності на ВГА перевищив середній багаторічний показник (2,94 на 100 тис. населення) в 1,6 раза. Епідемічна ситуація характеризувалась як неблагополучна серед мешканців селища міського типу Андріївка Балаклійського району, з жовтня 2017 по січень 2018 р. зареєстровано 40 випадків гострого ВГА. Усі захворілі госпіталізовані до інфекційного стаціонару, де лабораторно підтверджено діагноз — виявлено anti-HCV IgM.

Після отримання екстрених повідомлень про випадки ВГА для проведення епідеміологічного розслідування в ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» була організована бригада, до складу якої ввійшли фахівці різних профілів. Визначено й обговорено гіпотези щодо можливих причин спалаху, проведено ретроспективний аналіз захворюваності на території селища та прилеглих територіях, складено план протиепідемічних заходів, прийнято рішення залучити науковців — фахівців кафедри епідеміології Харківського національного медичного університету.

Проведено епідеміологічне розслідування кожного випадку ВГА та заключна дезінфекція (у домашньому осередку та осередку за місцем роботи чи навчання). Спільно з представниками закладів охорони здоров’я для активного виявлення хворих, встановлення меж осередків і контактних осіб проведено подвірні обходи, під час яких здійснювалось опитування населення та проводилась роз’яснювальна робота щодо профілактики ВГА. Встановлено коло контактних осіб, здійснювався медичний нагляд за ними та їх обстеження, що сприяло активному виявленню та своєчасній госпіталізації хворих.

Одночасно проводились зустрічі з населенням, лекції та бесіди в організованих колективах, були поширені пам’ятки, в яких характеризувалась епідемічна ситуація у селищі, роз’яснювались можливі шляхи передачі збудника та ефективні першочергові профілактичні заходи, зокрема, необхідність вживання кип’яченої питної води. Щотижнево інформація висвітлювалась на сайті ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України».

Для з’ясування та усунення причин спалаху ВГА проведено детальне вивчення стану території селища, мереж водопостачання, каналізування, системи видалення сміття та картографування території селища з нанесенням на мапу випадків захворювань, джерел централізованого та децентралізованого водопостачання, об’єктів можливого спричинення забруднення питної води, каналізаційних мереж, об’єктів громадського харчування. Для встановлення факту можливого спричинення забруднення водоносного горизонту чи об’єктів водопостачання проведено огляд очисних споруд каналізаційних стоків КП «Балаклійський водоканал», розташованих на території селища. З метою встановлення можливих причин забруднення підземних водоносних горизонтів фекальними стоками проведено консультування з фахівцями КП «Південукргеологія». Проведено відбір проб води у домашніх осередках, організованих колективах, з громадських колодязів, розташованих на території селища, здійснені санітарно-хімічні, бактеріологічні та вірусологічні дослідження, результати яких підтвердили мікробне та вірусне забруднення води з децентралізованих джерел, наявність антигену вірусу гепатиту А (досліджено 131 пробу, з них отримано 4 (3,05 %) позитивні результати).

Слід відзначити, що за ініціативою лікарів-епідеміологів ситуацію щодо спалаху на території селища визнано надзвичайною, проведено 5 засідань комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, з них 4 на рівні Балаклійської районної ради та 1 — на рівні Харківської обласної державної адміністрації, на яких розглядався хід виконання протиепідемічних заходів. Це сприяло своєчасному встановленню причин спалаху, проведенню ефективних заходів з локалізації та ліквідації осередків ВГА, раціональному розподілу наявних ресурсів. Була організована дезінфекція індивідуальних колодязів, виділено кошти на розробку проектної документації для будівництва централізованого водопроводу у селищі. Важливим етапом було здійснення підбору контингентів з груп ризику для проведення щеплень проти ВГА за епідеміологічними показаннями, придбана вакцина та проведені щеплення.

Висновки. Оперативне комплексне розслідування спалаху, складання плану протиепідемічних заходів, визнання ситуації надзвичайною дозволило залучити відповідні служби та фінансові кошти для проведення заходів, скоординувати дії різних відомств, що підвищило ефективність заходів. Зустрічі з населенням, поширення пам’яток сприяло підвищенню рівня обізнаності жителів селища та запобігло виникненню паніки серед населення. Своєчасне залучення до розслідування фахівців з різних галузей, науковців дало змогу своєчасно встановити можливі причини виникнення спалаху, організувати раціональні заходи та рекомендувати проведення специфічної профілактики контингентам з груп ризику і контактним.



Вернуться к номеру