Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 6, №5, 2018

Вернуться к номеру

Імунопрофілактика інфекційних хвороб у вагітних

Авторы: Лапій Ф.І.
Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Вагітність є особливим станом, при якому інфекційна хвороба може мати тяжчий перебіг порівняно з невагітними та мати негативні наслідки на плід, перебіг вагітності. В Україні відсутнє єдине керівництво та чіткі рекомендації з тактики ведення вагітної в разі контакту з інфекційним хворим. Подібні керівництва існують в інших країнах, подані від професійних асоціацій.

Мета: вивчити керівні документи стосовно імунопрофілактики у вагітних.

Матеріали та методи. Проведено аналіз рекомендацій/керівництв ВООЗ, CDC, професійних асоціацій із дій щодо імунопрофілактики в разі контакту вагітної з інфекційним хворим — як пасивної, так і активної імунопрофілактики.

Результати. Станом на сьогодні вакцинація є безпечною для вагітних жінок. Існує лише теоретичний ризик негативного впливу вакцинації під час вагітності на розвиток плода. Рекомендовано проводити вакцинацію в разі, коли ризик захворювання є високим як для матері, так і для плода. Так, під час вагітності ризик ускладнень від грипу значно зростає. Інактивовану вакцину проти грипу вагітній жінці слід уводити незалежно від триместру. Серед інших вакцин, що рекомендовані для вакцинації вагітним, є вакцина для профілактики кашлюку, дифтерії, правця. Таке щеплення захищає не тільки дитину від правця новонароджених, але й матір від захворювання на коклюш та запобігає йому в дитини. Живі вакцини є протипоказаними під час вагітності. Проте ненавмисна вакцинація живими вакцинами зовсім не означає, що слід переривати вагітність.

Пасивна імунізація під час вагітності є безпечною. Першочергово це стосується профілактики вітряної віспи та кору.

Висновки. З метою запобігання захворюваності на керовані інфекції серед жінок доцільно вивчити імунний статус жінки до вагітності і за потреби провести щеплення. У той же час і за наявності вагітності вакцинація є безпечною для вагітних жінок. Інактивовану вакцину проти грипу вагітній жінці слід уводити незалежно від триместру. Для профілактики вітряної віспи та кору доцільно використовувати пасивну імунізацію.



Вернуться к номеру