Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Почки» Том 6, №4, 2017

Вернуться к номеру

Пам’ятка пацієнту з гематурією

Гематурія як ознака нефрологічних захворювань найчастіше зустрічається при IgA-нефропатії й спадковому нефриті, а також гематуричній формі гломерулонефриту. При застудних захворюваннях, надмірних навантаженнях та нерідко з невідомих причин спостерігається погіршення аналізів сечі, що супроводжується збільшенням кількості еритроцитів у сечі, а інколи зміною кольору сечі. Це викликає занепокоєння пацієнтів та бажання проводити певне лікування.
Якщо спостерігається зміна кольору сечі на буряковий або зелений, слід збільшити вживання рідини (чай, лужні мінеральні води, узвар) до досягнення добової кількості сечі 1,8–2 л. У разі зростання числа еритроцитів у сечі лише за аналізами водне навантаження невиправдане.
Існують 4 параметри для забезпечення постійного контролю прогресування ниркового процесу та гальмування прогресування хвороби:
1. Креатинін и сечовина крові. Цей показник слід контролювати кожні півроку. За рівнем креатиніну бажано розраховувати швидкість клубочкової фільтрації (формула EPI). Швидкість клубочкової фільтрації, що зменшується порівняно з попередніми показниками або менша за 90 мл/хв, потребує консультації нефролога.
2. Аналіз сечі за Зимницьким. Його слід проводити один раз на рік. Хоча б одна порція сечі повинна мати відносну густину понад 1018.
3. Аналіз сечі на альбумінурію або співвідношення альбумін/креатинін ранкової сечі (САК). Частота виконання аналізу — один раз на півроку. САК повинен бути меншим за 3.
4. Вимірювання артеріального тиску. При його нормальних значеннях — один раз на місяць, при підвищених — щонайменше один раз на тиждень, при прийомі антигіпертензивних препаратів — щоденно.
Ці показники доцільно заносити в таблицю у хронологічній послідовності для динамічного аналізу. Будь ласка, регулярно надавайте ці нотатки нефрологу.   


Вернуться к номеру