Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Почки» Том 6, №2, 2017

Вернуться к номеру

Пам’ятка для пацієнта щодо фізичної активності при хронічній хворобі нирок

Авторы: Д. Іванов

Рубрики: Нефрология

Разделы: От первого лица

Версия для печати

  Фізична активність позитивно впливає на загальне здоров’я та функціональний стан нирок у людей, які страждають від хронічної хвороби нирок. Основою успішності фізичних вправ є тренування серцево-судинної системи. Намагайтесь дотримуватись таких рекомендацій.
  Раціонально мати фізичне навантаження щоденно, це краще для вашого здоров’я, ніж вправи 2–3 рази на тиждень. Не уникайте фізичних вправ у неділю.
  Тривалість фізичних вправ становить щонайменше 30 хвилин на добу, якщо ваш фізичний стан це дозволяє. Проте не починайте з 30-хвилинних навантажень у випадках, коли ви їх раніше не мали. Починайте з 3–5 хвилин, щодня збільшуйте тривалість на 1–2 хвилини.
  Фізичне навантаження залежить від вашого стану. Піші прогулянки є стандартом фізичних навантажень. Біг, як правило, не показаний для людей із хронічною хворобою нирок.
  Якщо ваш стан дозволяє, то найкращими для подовження тривалості життя є аеробні фізичні навантаження: плавання, ігри із ракеткою, йога (пілатес), ходьба із цільовою тривалістю понад 30 хвилин на добу.
  Якщо ви не ходите або отримуєте сеанси нирково-замісної терапії, робіть вправи для рук і ніг, а саме 5–8 сеансів, тривалість кожного — 4–6 хвилин, поступово їх збільшуйте.
  Регулярність більш важлива, ніж сам обсяг навантаження.
  Це корисно і приємно.
Підготував проф. Д. Іванов


Вернуться к номеру