Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» 4 (75) 2016

Вернуться к номеру

ANI-моніторинг при оцінці ефективності післяопераційної епідуральної аналгезії Лонгокаїном

Авторы: Тітов І.І., Попівняк Х.І., Кіндяк І.Р.
Івано-Франківський національний медичний університет, м. Івано-Франківськ, Україна

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета: провести неупереджену оцінку ефективності післяопераційного знеболювання методом епідуральної аналгезії (ЕА) 0,5% розчином Лонгокаїну у хворих, оперованих з приводу раку прямої кишки.
Матеріали та методи. Обстежено 60 хворих, які прооперовані з приводу раку прямої кишки. Моніторування парасимпатичного тонусу з визначенням індексу ноцицепції та аналгезії (ANI) здійснювали за допомогою ANI-монітору (Metro Doloris, Франція) наприкінці оперативного втручання, через 2 години і через 24 години після завершення оперативного втручання. ЕА в післяопераційному періоді підтримували безперервним автоматичним уведенням 0,5% розчину Лонгокаїну («Юрія-Фарм», Україна). Інтерпретація значень ANI-індексу в умовах загальної анестезії: 0–30 % — сильний біль; 31–50 % — помірний біль; 51–79 % — адекватне знеболювання; 71–100 % — передозування опіатів. Інтерпретація значень ANI-індексу у хворих у свідомості: 0–30 % — виражений больовий дискомфорт; 31–60 % — помірний больовий синдром; 61–100 % — повний комфорт. 
Результати та обговорення. Значення ANI-індексу у хворих контрольної групи, які перебували в ясній свідомості, коливалися в діапазоні 95,7 ± 1,75 %. Після завершення оперативного втручання хворих оцінювали за шкалою для анестезованих пацієнтів, ANI-індекс становив 58,80 ± 8,50 %, що засвідчило повністю адекватне знеболювання. Через 3 години після операції, після цілковитого завершення дії препаратів для наркозу, ANI-індекс становив 87,80 ± 6,25 %, а через 24 години — 91,20 ± 1,07 %. Отримані результати ANI-моніторингу підтверджують результати проведеного нами паралельно тестування за ВАШ і НШБ і свідчать про повне та комфортне для хворого післяопераційне знеболювання, високу ефективність використаного анестетика. 
Висновки. Інтра- та післяопераційне знеболювання методом продовженої ЕА розчином Лонгокаїну у хворих, оперованих з приводу раку прямої кишки, є абсолютно повноцінним, ефективним, безпечним і зручним для хворих. ANI-моніторинг дозволяє об’єктивізувати вираженість болю та дієвість аналгетиків та місцевих анестетиків.


Вернуться к номеру