Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» 4 (75) 2016

Вернуться к номеру

Розлади дихання уві сні у вагітних з метаболічним синдромом

Авторы: Тітов І.І., Орищак І.К., Голуб В.В., Венгрович В.В., Негребецький А.І.
Івано-Франківський національний медичний університет, м. Івано-Франківськ, Україна
Івано-Франківський міський пологовий будинок, м. Івано-Франківськ, Україна

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета: встановити частоту та види дихальних розладів уві сні в жінок за різних термінів вагітності з ознаками метаболічного синдрому. 
Матеріали та методи. Обстежено 108 жінок, яким проведено стаціонарне лікування у міському пологовому будинку через ознаки ЗВУР плода. Скринінгову діагностику здійснювали апаратом Somno Chekmicro (Weinmann, Німеччина). Контролювали потік повітря у верхніх дихальних шляхах, ЧД, ЧСС, SpO2, адекватність альвеолярної вентиляції оцінювали методом капнометрії (PetCO2).
Результати та обговорення. У 41 (38 %) серед обстежених вагітних жінок з метаболічним синдромом виявлені анамнестичні та об’єктивні дані, що дозволили запідозрити розлади дихання уві сні (хропіння, надмірна маса тіла, денна сонливість). Під час «діагностичної ночі» у 36 жінок (33,3 %) підтверджено діагноз обструктивного апное уві сні, у 8 (22,2 %) з яких обструктивні розлади дихання кореговано положенням у ліжку, спеціальними подушками, зміною режиму дня та сну. У 28 (77,7 %) застосовано CPAP-терапію респіратором Somnobalance Auto (Weinmann, Німеччина), що виявилася успішною в усіх обстежених жінок (припинення хропіння, усунення фрагментації сну, мінімізація епізодів апное/гіпопное), проте для 6 (21,4 %) вагітних жінок CPAP-терапія виявилася неприйнятною через незручності з маскою, її фіксаторами та відтисками на обличчі контуру маски тощо. Носові маски обрали 17 (60,7 %) жінок і 11 (39,3 %) — лицеві. Недостатність зволоження повітряної суміші відзначили 5 (17,8 %) обстежених.
Висновки. Нічні розлади дихання уві сні викликають серйозну системну гіпоксемію, загрожують не лише вагітній жінці, а є одним із загрозливих і сприятливих чинників, який вкрай негативно впливає на внутрішньоутробний розвиток плода. З прогресуванням вагітності наявні розлади дихання уві сні посилюються. CPAP-терапія — немедикаментозний метод лікування, ліквідує епізоди обструктивного апное/гіпопное уві сні, нормалізує структуру сну і створює сприятливий фон для успішного завершення вагітності.


Вернуться к номеру