Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» 4 (75) 2016

Вернуться к номеру

Нутритивна підтримка при гострому гнійному медіастиніті

Авторы: Кіндяк І.Р., Тітов І.І., Волошинський О.В., Пулик І.Ю.
Івано-Франківський національний медичний університет, кафедра анестезіології та інтенсивної терапії, м. Івано-Франківськ, Україна

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета: вивчити вплив ентерального і парентерального харчування на наслідки лікування медіа–стинітів.
Матеріали і методи дослідження. Дослідження проводились у відділенні торакальної хірургії обласної клінічної лікарні. Усього обстежено 46 хворих. Усі пацієнти були розділені на дві групи. Перша група (21 хворий) — пацієнти, які не отримували нутритивної підтримки, а лише інфузійну терапію, друга група (25 хворих) — пацієнти, які через 24 години після операції отримували ентеральну і парентеральну нутритивну підтримку.
Пацієнти обох груп були прооперовані під загальним знеболенням з інтубацією трахеї.
Шістьом хворим проводилась інтубація за допомогою бронхоскопа в свідомості. У одного хворого проведено накладання трахеостоми під місцевою анестезією до початку операції. Усі хворі отримували антибактеріальну терапію (карбапенеми + метронідазол). 
Пацієнти другої групи з 2-ї доби післяопераційного періоду отримували в шлунковий зонд суміші нутрізон, починаючи з 20–50 мл/годину і збільшуючи до 150 мл/годину; 10 хворих із другої групи з 3–5-го дня отримували в/в препарат олікліномель кількістю від 1000 до 2000 мл на добу. Пацієнтам обох груп проводилась респіраторна підтримка через ендотрахеальну трубку від 1 до 6 діб. 
Результати та обговорення. У пацієнтів визначали кількість лейкоцитів і лейкоцитарну формулу, рівень білка. У другій групі лейкоцитоз швидше почав знижуватись, а спонтанне дихання було більш ефективним, що приводило до швидшої виписки із реанімації та стаціонару. Середній час перебування з ендотрахеальною трубкою в першій групі становив 3,5 дня, а в другій — 2,1 дня.
Висновки. 1. Пацієнти з гнійними медіастинітами потребують невідкладного оперативного втручання. 2. Ранній початок активної нутритивної підтримки асоціюється із швидшим видужанням і коротшим часом перебування в стаціонарі. 


Вернуться к номеру