Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» 4 (75) 2016

Вернуться к номеру

Клінічний випадок трудної вентиляції

Авторы: Кіндяк І.Р., Тітов І.І., Волошинський О.В., Пулик І.Ю.
Івано-Франківський національний медичний університет, кафедра анестезіології та інтенсивної терапії, м. Івано-Франківськ, Україна

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

До відділення торакальної хірургії у квітні 2016 року надійшла жителька м. Долина, 29 років, з діагнозом «лімфаденопатія». Для верифікації діагнозу хворій запропоновано оперативне втручання: відеоторакоскопія справа з біопсією лімфатичних вузлів середостіння. 
З анамнезу відомо, що хворіє близько 2 місяців. Лікувалась амбулаторно. Періодично (3–4 рази) мали місце явища інспіраторної ядухи. Лабораторно: лейкоцитоз із зсувом лейкоцитарної формули вліво, підвищена швидкість осідання еритроцитів. На комп’ютерній томографії — збільшення паратрахеальних, парааортальних і внутрішньоочеревинних лімфатичних вузлів. Перед операцією проведена бронхоскопія: трахея вільна, гіперемійована, дещо деформована ззовні, незначна гіперемія бронхів. 
За 30 хвилин до операції премедикація: наркотичні анальгетики і антигістамінні засоби. Доставлена в операційну. Проведена катетеризація периферичної вени. Індукція: тіопентал натрію 1% — 0,5 г. Після введення міорелаксантів відмічено зростання тиску на вдиху. Вирішено провести роздільну інтубацію лівого головного бронха двопросвітною трубкою № 37. Однак трубку вдалось завести до середини трахеї (20 см). Вирішено провести інтубацію звичайною трубкою діаметром 7,5, та просування трубки за с/з трахеї виявилось неможливим. Герметизація дихальних шляхів через роздування манжетки. Введено тракріум 2,5 мл, фентаніл, інгаляційна анестезія севораном до 2 об.% на низьких потоках. При спробі проводити штучну вентиляцію легень (ШВЛ) апаратом Leon тиск у дихальних шляхах за 50 см вод.ст., вентиляція неефективна. Вентиляція мішком Амбу. Проведена ургентна трахеобронхо–скопія через ендотрахеальну трубку. У середній третині трахеї виявлена майже повна непрохідність трахеї, бронхоскоп ввести не вдалось за рахунок стиснення із зовні. Вирішено провести протинабрякову терапію (фуросемід, дексаметазон). ШВЛ періодично мішком Амбу, періодично апаратом. Аускультативно над легенями шумне, свистяче дихання на вдиху та видиху. Хворій надано положення Фовлера. Протягом 1,5 години хвора поступово стабілізувалась. Проведено екстубацію. Хвора в свідомості, з явищами експіраторної ядухи переведена в палату для спостереження. Оперативне втручання не проводилось. Дані рекомендації щодо лікування й обстеження в умовах м. Києва.


Вернуться к номеру