Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» 4 (75) 2016

Вернуться к номеру

Застосування анальгоседації та місцевої анестезії у дорослих з фобією стоматлікування

Авторы: Дидик Н.М.(1), Пайкуш В.А.(2)
1 - Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, м. Львів, Україна
2 - Стоматологічний центр «Клініка Заблоцького», м. Львів, Україна

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Головною причиною невчасного звернення або уникання візиту до лікарів-стоматологів є страх болю під час лікування. Існує категорія пацієнтів, які при одночасному поєднанні декількох методів місцевої анестезії та застосуванні найсучасніших місцевих анестетиків продовжують відчувати біль при стоматологічних маніпуляціях. Один із способів розв’язання цієї проблеми — поєднання анальгоседації та місцевої анестезії. Мета: розробити тактику комбінованого застосування анальгоседації і місцевої анестезії для знеболювання зубів у пацієнтів із недостатньою місцевою анестезією в анамнезі, які відчувають тривогу і страх перед стоматлікуванням. 
Матеріали і методи. Обстежувану групу становили 17 пацієнтів віком 23–54 роки із недостатнім аналгезуючим ефектом місцевих анестетиків в анамнезі, що потребували стоматологічного лікування зубів, мали непереборний страх і погоджувались на лікування за умови «нічого не відчувати». Було проведено стоматологічне лікування при комбінації анальгоседації та місцевої анестезії. Контрольна група включала 19 пацієнтів, яким ендодонтичне лікування зубів проводили тільки під місцевою анестезією. Анальгоседація: в/в пропофол із фентанілом у комбінації з місцевою анестезією артикаїном, декскетопрофен, симптоматичні середники, що відповідало концепції мультимодальної анестезії та седації. Ефективність анестезії оцінювали за ВАШ, візуальними та слуховими спогадами. Стан задоволеності від лікування — шляхом анкетування. 
Результати. Застосована методика відповідала концепції мультимодальної анестезії та седації: досягнення адекватної анестезії та седації за рахунок синергічної дії різних препаратів, що дозволяє застосовувати їх в мінімальних дозах і зменшити частоту побічних ефектів цих препаратів. Комбінація місцевого анестетика, наркотичного аналгетика, НПЗЗ, допоміжних ад’ювантних та седативних засобів дозволила провести повноцінне стоматлікування всім пацієнтам досліджуваної групи, де кількість застосованого місцевого анестетика була меншою на 30–50 % від контрольної групи. Пацієнти під час анальгоседації нічого не відчували і прокидались із відчуттям спокою і комфорту. 
Висновок. Застосування методу поєднання анальгоседації та місцевої анестезії дає змогу надати ефективну безболісну стоматологічну допомогу пацієнтам із недостатньою анестезією зубів в анамнезі та фобією стоматологічного лікування.
Ключові слова: анальгоседація, місцева анестезія, фобія стоматології.


Вернуться к номеру