Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkrainePediatricGlobal

UkrainePediatricGlobal

Журнал "Хирургия детского возраста" 3-4 (48-49) 2015

Вернуться к номеру

Володимир Семенович Долгополов (до 85-річчя з дня народження)

Статтю опубліковано на с. 5

 

Володимир Семенович Долгополов, один з організаторів дитячої хірургії в Полтавській області, народився 28 серпня 1930 року в с. Нижня Кринка Харцизького району Донецької (тоді Сталінської) області, він був четвертим сином у селянській родині. Навчання в школі перервала війна, десятий клас закінчив у двадцятирічному віці у м. Харцизьку. У 1950 році вступив до Донецького медичного інституту, який закінчив у 1956 році. Працював головним лікарем МСЧ шахти ім. Артема. У 1962 році зарахований у клінічну ординатуру, після закінчення якої направлений до Полтави завідувачем дитячого хірургічного відділення, яке очолював до 2000 року, одночасно був головним дитячим хірургом області.

Володимир Семенович уперше запровадив в області консервативне лікування інвагінації, хірургічні втручання при гіпоспадії, хворобі Гіршпрунга, гастрошизисі. У 1973 році вперше одужала дитина с атрезією стравоходу.
Активний учасник багатьох з’їздів, конгресів та конференцій, Володимир Семенович відомий не лише на Полтавщині, а й в усій країні. Він виховав цілу когорту дитячих хірургів, які сьогодні працюють у різних куточках України. Серед його учнів кандидати та доктори медичних наук. Три кандидатські та одна докторська дисертації захищені на матеріалах відділення, яке він очолював.
У 80-річному віці Володимир Семенович пішов на заслужений відпочинок. Чудовий хірург, Вчитель, щира, уважна людина, В.С. Долгополов і зараз бажаний гість у хірургічному відділенні, він продовжує ділитися своїми знаннями та багатим життєвим досвідом з молодими колегами.
Вітаємо ювіляра з 85-річчям! Бажаємо міцного здоров’я, щастя, благополуччя, мирного неба.
 
Колектив дитячої хірургії Полтавської області


Вернуться к номеру