Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал 3 (81) 2016

Вернуться к номеру

Використання габапентину при синдромі зап’ястного каналу

Авторы: Погорєлов О.В., Бараненко О.М., Петров О.С., Кальбус О.І. - ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України», м. Дніпропетровськ, Україна; Сорочан О.І., Щирова Е.Н. - 5-та міська лікарня, м. Дніпропетровськ, Україна

Рубрики: Неврология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Статтю опубліковано на с. 154-155

 

Синдром зап’ястного каналу належить до компресійних нейропатій, що становлять значну частку уражень периферичної нервової системи, та є однією з найпоширеніших причин непрацездатності осіб молодого та середнього віку. Найчастіше чинник виникнення цієї патології — ​обертальні та згинальні рухи кисті під час роботи за комп’ютером, гри на клавішних музичних інструментах, а також роботи операторів ультразвукової діагностики, яким необхідно маніпулювати датчиками, утримувати їх під різними кутами деякий час, забезпечуючи певний тиск, та одночасно керувати роботою приладу з клавіатури.

Дослідження мало за мету оцінку ефективності терапії з включенням габапентину за критеріями зменшення проявів болю.
Матеріали та методи дослідження. Під наглядом перебувало 24 хворих віком 35,3 ± 5,1 року, з них 8 чоловіків та 16 жінок. Усі вони мали позитивні симптоми Тінеля і Фалена, скаржились на наявність болю та парестезій на долонній поверхні, а також слабкість в І–ІІІ пальцях руки. У всіх чоловіків і у 14 з 16 жінок ураження мало двосторонній характер, 2 жінки мали односторонній синдром зап’ястного каналу. Наявність сенсомоторної нейропатії відповідної локалізації було підтверджено електронейроміографічно. Зважаючи на значний ступінь больового синдрому, що впливав на якість життя і працездатність, а також наявність центральних сенситивних порушень при хронічних больових синдромах, до звичайної терапії, що включала нестероїдні протизапальні та дегідратаційні засоби, було включено габапентин 300 мг 1 раз на добу протягом 7 днів з наступним підвищенням дози до 600 мг (розділена на 2 прийоми по 300 мг).
Результати. Протягом подальшого спостереження тривалістю в 1 місяць суттєве зменшення болю було у 7 чоловіків і 10 жінок, 1 чоловік і 5 жінок доповіли про періоди відсутності болю, 1 жінка виключена з дослідження через головний біль і запаморочення на фоні терапії.
Зроблено висновки про раціональність використання габапентину при виникненні болю при синдромі зап’ястного каналу, що підвищує ефективність лікування.


Вернуться к номеру