Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 7-8 (499-500) 2014

Вернуться к номеру

Розроблено наочні посібники щодо надання домедичної допомоги

Статья опубликована на с. 24 (Укр.)

Фахівцями Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України розроблені методичний посібник та навчальний фільм, що містять алгоритми маніпуляцій при наданні медичної допомоги на догоспітальному етапі.

Методичний посібник «Домедична допомога» видається безкоштовно слухачам курсів долікарської допомоги, що постійно тривають у регіональних центрах екстреної медичної допомоги та медицини катастроф в усіх областях України (http://www.moz.gov.ua/ua/portal/ms_regions), а навчальний фільм можна переглянути на офіційній сторінці МОЗ України в соціальній мережі YouTube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLGVZyDkrMM_QrjemyQ5j56G8sQolHsYoG

Крім цього, фахівцями МОЗ України розроблений проект наказу «Про затвердження порядків надання домедичної допомоги особам при невідкладних станах». Найближчим часом він буде розміщений на офіційному веб-сайті МОЗ для громадського обговорення.

Цим наказом планується затвердити порядки надання домедичної допомоги постраждалим при раптовій зупинці серця, серцевому нападі, підозрі на пошкодження хребта, на травму голови, на пошкодження живота, на травму грудної клітки, на перелом кісток кінцівок тощо.

Також документ регламентує порядок проведення серцево-легеневої реанімації з використанням автоматичного зовнішнього дефібрилятора, порядок надання домедичної допомоги при наявності декількох постраждалих, порядок надання психологічної підтримки постраждалим при надзвичайній ситуації та надання домедичної допомоги постраждалим при дорожньо-транспортних пригодах.



Вернуться к номеру