Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 7-8 (499-500) 2014

Вернуться к номеру

Міжвідомча робоча група обговорила перспективи розвитку освітнього напряму «Менеджмент в охороні здоров’я»

Статья опубликована на с. 24 (Укр.)

За дорученням міністра охорони здоров’я України Олега Мусія у Національній медичній академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика за участю радника міністра Ігоря Найди, представників Національної академії державного управління при Президентові України та Національного університету «Києво-Могилянська академія» 7 травня 2014 року відбулося засідання міжвідомчої робочої групи щодо опрацювання кваліфікаційної характеристики за фахом «менеджмент в охороні здоров’я».

«В академії вже декілька років впроваджується навчання за новою програмою післядипломної підготовки керівників медичних закладів, яка відповідає стандартам Всесвітньої федерації медичної освіти та Європейського регіонального бюро ВООЗ, — зазначив ректор НМАПО імені П.Л. Шупика, академік НАМН України, професор Юрій Вороненко. — Ця програма складається з 10 основних та 4 додаткових модулів і призначена для формування у слухачів теоретичних знань та практичних навичок у сфері управління установою охорони здоров’я із застосуванням елементів економічного аналізу та стратегічного планування».

Він розповів, що таке навчання було передбачено для підготовки начальників управлінь охорони здоров’я та їх заступників, керівників закладів охорони здоров’я, що надають високоспеціалізовану медичну допомогу, їх заступників та осіб, зарахованих до резерву на ці посади. Навчання триває 18 місяців, за очно-заочною формою (очно — 5,5 міс., заочно — 12,5 міс). Слухачі засвоїли основи менеджменту, маркетингу в охороні здоров’я, інформаційний менеджмент, управління фінансами, організаційний менеджмент, управління персоналом, управління якістю, бізнес планування, управління матеріально-технічними ресурсами, роботу закладів в умовах медичного страхування, організацію ПМСД на засадах сімейної медицини.

Про власний досвід підготовки за напрямом «Менеджмент в охороні здоров’я» розповіли віце-президент Національної академії державного управління при Президентові України, професор Марина Білинська та керівник Школи громадського здоров’я Національного університету «Києво-Могилянська академія» Ніна Чала.

Радник міністра Ігор Найда наголосив: «Відповідно до викликів сьогодення настав час перейти від пілотного впровадження такого виду навчання до поширення його на теренах всієї України. Цей вид навчання дає можливість підійти з іншої сторони до підготовки управлінців. Крім того, є потреба у переосмисленні ролі першого керівника медичної установи, який би відповідав сучасним вимогам у сфері підготовки управлінських кадрів з урахуванням провідного світового досвіду. Це серйозний крок, який потребує вирішення питання щодо введення відповідної посади за фахом «менеджмент в охороні здоров’я», а також внесення змін до галузевого стандарту вищої освіти за відповідною спеціальністю».

Учасники наради дійшли висновку, що розвиток освітнього напряму «Менеджмент в охороні здоров’я» є доцільним, та обговорили подальші організаційні кроки.



Вернуться к номеру