Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 6 (54) 2013

Вернуться к номеру

Особливості експресії матричної металопротеїнази-9 в ектопічному ендометрії жінок із ендометріозом та її роль у локальному імунітеті

Авторы: Коваль Г.Д. - Кафедра клінічної імунології, алергології та ендокринології, Буковинський державний медичний університет, м. Чернівці; Курченко І.Ф. - Кафедра клінічної імунології, алергології та генетики Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця, м. Київ

Рубрики: Эндокринология, Иммунология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Добре відомо, що система матричних металопротеїназ (MMP) відіграє важливу роль у нормальному розвитку й зростанні ендометрію, а також у багатьох інших фізіологічних процесах. При необхідності підтримання балансу в організмі між ММP і TIMPs очевидним стає той факт, що аберантна експресія між ММP і TIMPs часто пов’язана з патофізіологією багатьох захворювань. У цей список захворювань потрапляє ендометріоз — жіноче захворювання, при якому тканини ендометрію ростуть поза межами матки, зазвичайу порожнині малого таза. Ендометріоїдна (ектопічна) тканина, а також еутопічна тканина ендометрію в жінок при розвитку захворювання є результатом зміни патернів експресії ММP і TIMPs, що сприяють вторгненню та реконструкції ендометріоїдної тканини. Таким чином, існує припущення, що успішна модуляція системою MMP/TIMPs може обмежити інвазивні події та запобігти розвитку прогресування ендометріозу. При нормальних фізіологічних умовах в ендометрії система MMP регулюється стероїдними гормонами, факторами росту й цитокінами. Змінена експресія MMP часто пов’язана з патологічними процесами, що включають ендометріоз. Відомо, що ендометріоз визначається зростанням позаматкової тканини ендометрію, а зміни експресії MMP були чітко пов’язані з прогресуванням хвороби. Наукові дослідження вказують на функціональну роль MMP у розвитку ендометріозу. Ці спостереження дають підстави припускати, що система ММР може бути приваблива для майбутнього лікування ендометріозу, який становить актуальну проблему на даний час, оскільки спостерігається в 10–15 % всіх жінок репродуктивного віку і до 40–50 % всіх жінок із безпліддям. Класично захворювання визначається присутністю строми й залозистої тканини ендометрію поза маткою. Вважається, що хвороба розвивається в результаті заносу під час ретроградної менструації життєздатних тканин ендометрію в черевну порожнину. Оскільки майже всі жінки репродуктивного віку мають певний ступінь ретроградної менструації, передбачається існування інших чинників, що сприяють розвитку й прогресуванню ендометріозу. Численні дослідження припустили, що існує зв’язок між наявністю ендометріозу й змінами локального імунітету. Клітини ендометрію прилипають до очеревини, з якою вони вступають у контакт, і наступний можливий крок у розвитку та прогресуванні ендометріозу пов’язаний із вторгненням цих клітин в основну тканину. Дослідження показують, що й у пробірці, й у природних умовах ендометріоз є інвазивним захворюванням. Існує припущення, що важливу роль у розвитку цих інвазивних процесів відіграють матриксні металопротеїнази. ММР виробляються ендометріоїдною тканиною, і цей патерн експресії ММР змінюється порівняно з еутопічним ендометрієм.

Мета дослідження — визначити активність матриксної металопротеїнази­9 (ММР­9) в ендометріозних вогнищах жінок із безпліддям, асоційованим з ендометріозом, як можливого маркера запалення.

Матеріал і методи дослідження. Досліджено активність ММР­9 на 50 зразках ектопічного ендометрію (ендометріозної тканини) в жінок з ендометріозом, отриманих лапароскопічним методом. Досліджувані зразки фіксували в формаліні з подальшим формуванням парафінових блоків та отриманням зрізів товщиною 4 мкм. Визначення активності ММР­9 проводилося імуногістохімічним методом за стандартною методикою з використанням кролячих моноклональних антитіл проти людських ММР­9 виробництва фірми Dako. Результати оцінювалися з використанням світлового мікроскопу Olympus CH20, підключеного до цифрової камери Nikon D90. Дані зберігаються в Adobe Photoshop, версії 3.0.

Результати дослідження та висновки. При оцінці результатів дослідження виявилося підвищення активності ММР­9 у стромі ектопічного ендометрію на межі з підлеглою стромою, що супроводжувалося формуванням інфільтратів із макрофагального та лімфоцитарного клітинних компонентів. Таким чином, отримані результати дослідження вказують, що у вогнищах ендометріозного ураження в жінок із ендометріозом відмічається підвищена активність ММР­9, що може сприяти інфільтрації клітин ендометрію в очеревину та активації локального імунітету шляхом залучення до зони макрофагального та лімфоцитарного клітинних компонентів із формуванням інфільтратів.



Вернуться к номеру