Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» 3(4) 2006

Вернуться к номеру

Питання про кардіологічну безпеку України

Авторы: Рекомендації Асоціації кардіологів України з профілактики раптової кардіальної смерті (РКС)

Рубрики: Медицина неотложных состояний, Кардиология

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати

Головною причиною смерті серед дорослого населення в усьому світі є раптова кардіальна смерть (РКС). Вона може виникнути не тільки при діагностованих раніше за­хворюваннях серця, але й у людей, які до моменту смерті вважалися здоровими. Раптова кардіальна смерть (РКС) виникає, як правило, без будь-яких передвісників.

У більшості випадків раптова кардіальна смерть трапляється за межами лікувального закладу, причому 80% припадає на громадські публічні місця, враховуючи на робочі місця, де частіше за все немає можливості надати екстрену реанімаційну допомогу, у тому числі й дефібриляцію. У Сполучених Штатах Америки, наприклад, кожні 47 хвилин на робочому місці вмирає людина.

Факторами ризику РКС є фізичні та психічні перевантаження, емоційні стреси, недостатня фізична активність, зловживання алкоголем, вік (45 років і більше), порушення ритму серця, цукровий діабет, артеріальна гіпертензія, ішемічна хвороба серця та багато інших захворювань та причин.

Зафіксовані випадки раптової зупинки серця під час занять фізкультурою та спортом, під час падіння, а також у осіб, яким випадково, в ігровій ситуації, був нанесений удар (м’ячем, шайбою, кулаком) у ділянку серця («прекардіальний удар»).

Основною причиною раптової кардіальної смерті є фібриляція шлуночків — дуже часті (до 350 на хвилину) і тому неефективні серцеві скорочення. Кровообіг органів та тканин практично зупиняється, а через дві-три хвилини завмирає й саме серце, позбавлене притоку кисню.


Електрошок, відомий як дефібриляція, у такій ситуації є єдиним можливим засобом відновлення нормального ритму серця. Серцево-легенева реанімація (дихання рот в рот і непрямий масаж серця) дозволяє виграти деякий час, необхідний для підготовки та проведення дефібриляції, але тільки своєчасна дефібриляція дозволяє зберегти життя людині.

Своєчасна дефібриляція (розряд, електрошок) — це дефібриляція, здійснена протягом перших 5 хвилин після виникнення кардіальної катастрофи. З кожною хвилиною затримки шанси на виживання падають на 10-15%. Після 7-10 хвилин з моменту виникнення фібриляції повернути пацієнта до життя стає практично неможливим.

Зважаючи на підтверджений практичний досвід США та країн Європи, проведення своєчасної дефібриляції за межами лікувального закладу можна забезпечити лише за наявності в громадських місцях (аеропорти, вокзали, школи, вищі навчальні заклади, аудиторії, підприємства, державні установи тощо) автоматичних зовнішніх дефібриляторів (АЗД). Особи, які найбільш імовірно можуть опинитися біля потенційної жертви раптової кардіальної смерті — родичі, сусіди, міліціонери, служба охорони, робітники ДПС, водії, робітники супермаркетів, шкіл, офісів, банків, готелів, пожежні, рятувальники, бортпровідники, офіціанти, інші спеці­алісти та робітники. Вони повинні бути навчені користуванню АЗД. За досвідом навчальних програм США курс навчання не перевищує 2 годин. Існують розроблені методики навчання з використанням тренувальних дефібриляторів, муляжів, дистанційних імітаторів моделювання серцевого ритму, відеоматеріалів, інструкцій та ін.

Американська асоціація кардіологів (ААК) з 2001 року рекомендує обов’язково розміщувати АЗД у публічних громадських місцях, закладах, офісах, підприємствах.

Європейська спілка кардіологів та Європейська рада реаніматологів у 2002 році одностайно підтвердили головну роль автоматичного зовнішнього дефібрилятора у вирішенні проблеми раптової кардіальної смерті. У країнах Європи розроблені та реалізуються програми впровадження АЗД, навчання дефібриляції та прийомам серцево-легеневої реанімації немедичного персоналу — людей, не медиків, які можуть опинитися біля потенційної жертви раптової зупинки серця.


Урядами країн Європи та Америки проголошено вирішення проблеми раптової кардіальної смерті стратегічно важливим завданням 2002-2007 рр. Підтвердженням цього є розробка та законодавче затвердження урядами низки країн Європи та США рекомендацій щодо оснащення автоматичними зовнішніми дефібриляторами різних закладів та громадських місць.

У США, наприклад, цей прилад має кожний сімейний лікар, а з липня 2003 року встановлення АЗД є обов’язковим у кожній державній школі. У більшості країн світу автоматичні зовнішні дефібрилятори є в патрульних машинах, автомобілях швидкої медичної допомоги, рятувальних бригадах пожежної служби; установлені в залах торгових центрів, залізничих вокзалів і автобусних станцій, аеропортів; в готелях; концертних та ігрових залах; плавальних басейнах; на громадському транспорті.

Звичайно, при такому підході позитивний результат не змусив себе чекати. Згідно з даними офіційної статистики, при використанні АЗД виробництва «Cardiac Science» уже врятовано більше 8 тисяч життів пацієнтів з раптовою кардіальною катастрофою.

Дані про виживання пацієнтів з раптовою кардіальною смертю поза зоною медичного закладу (за інформацією компанії «Cardiac Science», США):

1) у закладах і громадських місцях, без оснащення АЗД — 5%;

2) у закладах і громадських місцях, оснащених АЗД:

— місця для відпочинку (концертні зали, казино, ресторани та ін.) — 74%;

— на борту літаків і в аеропортах — 40-60%;

— на робочих місцях (в офісах, міністерствах та ін.) — 52%.

Оскільки середній час прибуття нашої швидкої допомоги з моменту виклику — 10-15 хвилин, а за кордоном — 8-12 хвилин, можна зробити висновок про те, що тільки АЗД може врятувати пацієнта від раптової кардіальної смерті (рис. 2).

Поєднання детального вивчення патогенетичних механізмів раптової кардіальної смерті та можливостей сучасних медичних технологій дозволило принципово вирішити проблему раптової кардіальної смерті. Більше 70 революційних патентних винаходів здійснила компанія «Cardiac Science» (США) для реалізації програми боротьби з РКС.

Сучасні передові можливості дефібриляції, перевірені в клінічних та практичних умовах США та країнах Європи, у вигляді автоматичних зовнішніх дефібриляторів 3-го покоління тепер є в Україні.

Основні характеристики АЗД виробництва «Cardiac Science» (США):

— 98% ефективності першого розряду (здійсненого в перші хвилини кардіальної катастрофи);

— портативність, захист від ударів, падінь, вібрації — необмежені можливості використання дефібриляторів у будь-яких екстремальних ситуаціях;

— постійна готовність до використання — відсутність необхідності постійної підзарядки приладу, система та індикація автоматичного щоденного самоконтролю;

— біфазна форма розряду забезпечує найбільш ефективну та найменш травматичну дефібриляцію;

— автоматичний вибір потужності розряду залежно від імпедансу тканин пацієнта, його ваги та зросту, тобто обирається максимально ефективний та безпечний розряд, що найбільш ефективно впливає на серце;

— простота та комфортність використання — керування приладом здійснюється за допомогою однієї кнопки;

— голосові підказки дій для персоналу ( 26 мовами, у тому числі російською, українською) — мінімізація помилок та оптимізація здійснення успішної дефібриляції;

— інтегровані електроди — електроди на клейовій основі, з низьким рівнем перехідного опору, дозволяють здійснювати індивідуально-ефективну «вільну» дефібриляцію (руки персоналу звільняються для здійснення інших додаткових маніпуляцій, необхідних для проведення успішної реанімації);

— електроди неполяризовані — не треба втрачати часу на роздуми: «Куди який електрод клеїти?», прилад самостійно встановлює розташування та поляризацію електродів;

— можливість візуалізації, архівації, протоколювання всіх подій дефібриляції в цифровому форматі на комп’ютері;

— можливість проведення приладом повної автоматичної самостійної дефібриляції (за її необхідності) без участі персоналу (модель «PowerHeart AED G3 Automatic»), персоналу необхідно тільки приклеїти електроди, і дефібрилятор самостійно виконає розряд, якщо це буде необхідно.

Можливості АЗД третього покоління дозволяють припустити, що в Україні прогноз спасіння життів від РКС в громадських місцях при достатньому оснащенні цими приладами може скласти приблизно 30-50 тисяч людей на рік (!).

 

Більш детальну інформацію з роботи автоматичних зовнішніх дефібриляторів ви можете отримати за телефоном: (044) 537 36 86. 



Вернуться к номеру